Úvodní stránka > Aktuality

ASZ:Agrární komora straší jako komunisté v roce 1948

20.12.2013

Praha 19. prosince (ČTK) - Agrární komora se podle soukromých zemědělců při prosazování svých kandidátů na ministerstvo zemědělství chová stejně jako komunisté v roce 1948. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josef Stehlík. Agrární komora je zejména proti tomu, aby ministerstvo získala KDU-ČSL. Lidovečtí kandidáti na ministra podle komory totiž nemají dostatečnou odbornost. 

"Zastrašování a výhrůžky demonstracemi, jimiž chce Agrární komora (AK) dosáhnout toho, aby ministrem zemědělství byl jí vyhovující kandidát, se podobá chování komunistů v roce 1948," píše se ve zprávě ASZ. 

Sociální demokracie, která původně uvažovala o tom, že resort přenechá lidovcům, změnila názor. Proti je také hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš je majitelem skupiny Agrofert, mimo jiné největšího subjektu v tuzemském zemědělství. Z ČSSD a ANO zaznívají hlasy, že KDU-ČSL nemá na toto ministerstvo odborníky a že křesťanský demokrat by mohl být příliš vstřícný při vydávání majetku v rámci církevních restitucí, v nichž tento resort hraje důležitou roli. 

Předsednictvo ASZ je podle Stehlíka pobouřeno nemístným vměšováním Agrární komory do jednání o obsazení postu ministra zemědělství. "Agrární komora ČR ani ASZ ČR či další nevládní organizace nemají žádný politický mandát ani politickou odpovědnost k tomu, aby vstupovaly do jednání politických stran o sestavování vlády," uvedl Stehlík. 

Vedení komory, která je největší nevládní organizací zemědělců v ČR, v průběhu týdne opakovaně uvedlo, že nechce, aby v čele MZe stanul někdo z kandidátů KDU-ČSL. Dotyční prý nemají pro vedení ministerstva dostatečnou odbornost, církve by navíc mohly údajně prostřednictvím lidoveckého ministra prosazovat své požadavky ve věci restitucí. Za ministra by komora chtěla někoho z kandidátů ČSSD či ANO, nejlepší by údajně bylo setrvání současného ministra Miroslava Tomana v čele úřadu jako politiky tolerovaného odborníka. 

"Považujeme tento postup AK ČR, kdy její prezident Jan Veleba za používání demagogických polopravd, zastrašování a výhrůžek demonstracemi si vynucuje obsazení ministerského postu tak, aby vyhovovalo zájmům určité části členů Agrární komory, za velmi podobné strašení hněvem pracujícího lidu při nástupu komunistů k moci v roce 1948," podotkl dlouholetý člen ODS a soukromý zemědělec Stehlík. 

Proti tomu, aby byl ministrem člen KDU-ČSL se dnes postavila také Potravinářské komora, jejímž dlouholetým prezidentem byl současný ministr Toman. Ten podle potravinářů na ministerstvu prokázal, že je odborníkem na svém místě. "Stálo by proto jistě za zvážení pro lídry koalice, zda právě odborník typu současného ministra zemědělství není tou správnou osobou, která zajistí vyjednání optimálních podmínek pro český agrární sektor na české i mezinárodní úrovni," uvedla dnes komora v tiskové zprávě. 

Tento postup je podle něj na pováženou zvláště v době, kdy z komory vystoupilo nebo se tak chystá učinit několik profesních sdružení nespokojených s tím, že komora hájí zájmy pouze části zemědělské veřejnosti. "Tento postup vedení Agrární komory je o to víc alarmující, uvědomím-li si, že prezident Veleba usiluje o povinné členství všech zemědělců v AK," uzavřel. 

Veleba o situaci ve středu krátce jednal se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou křesťanských demokratů Pavlem Bělobrádkem. Veleba měl podle Bělobrádka výhrady především k prvnímu místopředsedovi lidovců Marianu Jurečkovi, který je jedním z možných kandidátů na ministra zemědělství. Obával se prý, že by Jurečka pokračoval v politice ODS, která nebyla vstřícná k zájmům většiny členů Agrární komory, především k velkým vlastníkům a družstevníkům. 

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. V současné době sdružuje přes 2500 subjektů, především rodinných hospodářství. Agrární komora na svých stránkách uvádí, že je rozhodující nevládní agrární organizací, která zastupuje zájmy 103.000 svých členů, jimiž jsou zemědělci, lesníci, potravináři, ale také včelaři a další.

 

 

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.“


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN