Úvodní stránka > Aktuality

Cena mléka: „Černého Petra“ v komoditě mléko drží stále zemědělci!

4.11.2015

        Situace na trhu s mlékem je kritická. Výkupní ceny mléka padají již od podzimu loňského roku.  Aktuálně se cena mléka pohybuje okolo 7,00 Kč za litr (výkaz MZe 08/2015 uvádí 7,03Kč/l), což je cena, která je více jak 1 korunu pod výrobními náklady. Pro srovnání, v roce 1997, tedy před osmnácti lety, byla cena za  mléko 7,14 Kč/l. Tento propad ještě prohloubí letošní suché počasí, které zapříčinilo nedostatek krmiva, a tím i navýšení nákladové ceny. A samozřejmě i neustálý růst  cen pozemků, který vede ke zvyšování ceny pronajaté půdy.  

     

        Proč padá výkupní cena mléka? Protože je přetlak nabídky. Rozhodně to však není tím, že by čeští zemědělci produkovali nadměrné množství mléka. Celkově má ČR jednu z nejnižších hustot jednotlivých kategorií hospodářských zvířat na obhospodařovanou výměru zemědělské půdy.   Omezit produkci není možné, protože zvířata jsou úzce svázána s půdou. Chceme-li produkovat kvalitní rostlinnou výrobu potřebujeme organickou hmotu - hnojivo, tedy zvířata.  Hlavním důvodem nadbytku mléka jsou sankce vůči Rusku a také stagnace odběru mléka z Číny, kde mělo např. Německo své odbytiště. Nyní se tato produkce valí k nám do Čech. Až sem je nám vše jasné.

     

      Co se ovšem vymyká zdravému rozumu je spotřebitelská cena mléka a mléčných výrobků v obchodních řetězcích. Ceny zemědělců se snižují, ale ceny v obchodní síti nikoli. Naopak v prvních měsících letošního roku, kdy cena mléka prvovýrobců klesala, řetězce zvyšovaly ceny prodávaných výrobků a to zejména tuzemských. Výkupní cena mléka je u nás nižší než v Německu, a přesto jsou u nás německé výrobky levnější než ty české. To je jasný signál, že něco není v pořádku!  Někteří obchodníci, po vlně kritiky v mediích, přistoupili k nižším cenám mléka a mléčných výrobků, ovšem nikoli snížením ceny, ale pouze formou slev, kterými lákají své zákazníky.  V době, kdy zemědělci vykazují  za litr mléka  větší ztrátu než 1 korunu, činí marže obchodních řetězců například u polotučného trvanlivého mléka 59,8 % a  u másla 37,6 % (údaje ČSÚ I.pololetí 2015). Jak je to tedy s výslednou spotřebitelskou cenou? Obchodníci si ukrojí svůj díl, zpracovatelé si též ukrojí svůj díl a zemědělci už nemají z čeho ukrojit. Zbývá jim pouze ta kráva, kterou, ať se děje cokoliv, musejí každý den nakrmit a podojit.

       

      Čeští zemědělci se ze všech sil snaží produkovat kvalitní suroviny na výrobu kvalitních českých potravin, kromě toho zaměstnávají, právě díky živočišné výrobě, mnoho lidí, a tím šetří státní peníze pro nezaměstnané. Navíc také odvádějí do státní pokladny nemalé částky na daních, sociálním a zdravotním pojištění.  Přesto jsou to stále oni, komu zůstává „Černý Petr“ při vytváření zisku za mléko.

 

Nakupujte české potraviny a podpořte tak české zemědělce, ať zachováme kvalitní suroviny i pro naše děti! 

 

Jitka Janečková

Zemědělský svaz ČR,

územní organizace Pardubice

 

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN