Úvodní stránka > Aktuality

Čerstvě narozené tele a nové technologie v zemědělství

19.9.2016

V neděli 18. září se konal  Den otevřených dveří v Zemědělském družstvu Pooslaví Nová Ves. Desítky návštěvníků si prohlédly kravín, bioplynovou stanici a zemědělskou techniku. Ředitel Lukáš Jurečka například ukázal, jak se využívá navigační systém v zemědělství a co vše umí. Díky přesné navigaci v traktorech a dalších strojích se lépe a efektivněji sklízí úroda, ale také hnojí. „Když dáme do kombajnu nebo řezačky výnosoměr, tak můžeme v čase sledovat tok materiálu a jednoduše zjistit, kolik sklidíme z každého metru. Systém umí udělat výnosové mapy a my tak víme, kde je jaký výnos. Vše se dá zpracovat softwarem, takže pak můžeme hnojit přesně tam, kde je potřeba,“ popsal využívání nových technologií v zemědělství Lukáš Jurečka.

Zootechnička Silvie Horká provedla návštěvníky porodnou a také jakousi školkou pro telátka. „Tele ihned po narození dostává mlezivo, což je mléko, které kráva dojí pět dní po otelení. Má jiné složení než klasické mléko, obsahuje totiž imunitní látky pro tele,“ vysvětlila zootechnička a ukázala zvědavým dětem i dospělým čerstvě narozené telátko.

Součástí programu byly aktivity pro děti, které připravil Zemědělský svaz ČR. „V rámci projektu Zemědělství žije chceme přiblížit dětem, ale i ostatním, že zemědělství je krásná práce a že se ho nemusí vůbec bát,“ říká Jana Sixtová.

Text a foto Eva Fruhwirtová


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN