Úvodní stránka > Aktuality

Čeští producenti mléka slíbili snížení výroby o 13 700 tun

26.10.2016

Praha 25. října (ČTK) - Čeští producenti mléka slíbili, že sníží mléčnou výrobu o 13 700 tun. Od Evropské unie za to dostanou náhradou zhruba 52 milionů korun. V EU se takto přerozdělí 150 milionů eur, tedy zhruba čtyři miliardy korun. Dnes o tom informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Toto opatření by mělo snížit evropskou nadprodukci. Přebytek na trhu je zaviněný mimo jiné i ruským embargem na dovoz některých potravin. Evropská komise doufá, že se tak alespoň částečně zvýší výkupní ceny mléka. V současnosti prodávají zemědělci pod výrobními náklady. Tato podpora je částí mimořádného intervenčního balíčku, ve kterém by měli čeští chovatelé krav a prasat získat 550 milionů korun. V předchozím dostali 600 milionů korun.

O podporu ze strany EU se přihlásilo 236 českých zájemců. Peníze jim fond vyplatí během příštího jara. "O mimořádné opatření projevili v Evropské unii největší zájem producenti z Francie a Německa," uvedla Nováková.

Jak již dříve uvedlo ministerstvo zemědělství, české podniky budou mít na podporu nárok, pokud sníží svou produkci maximálně na polovinu. Nesmí tak s živočišnou výrobou skončit. O peníze za redukci produkce mohly podle resortu žádat pouze zemědělci, kteří vyráběli mléko ještě letos v červenci.

V srpnu začala v ČR výkupní cena mléka po více než dvou letech sice růst, když stoupla o desetník, zemědělci však stále prodávají litr mléka zhruba za 6,20 Kč za litr, tedy dvě koruny pod výrobními náklady.

V ČR v letošním druhém čtvrtletí nákup mléka od zemědělců meziročně vzrostl o 1,1 procenta na 634,8 milionu litrů.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN