Úvodní stránka > Aktuality

Den Země ukončil úspěšný projekt. Děti se seznámili se zemědělstvím.

30.4.2015

Stovky dětí z Poděbrad a okolí prožily v poděbradském Školním statku dopoledne plné nových informací.

Lepší zakončení projektu si poděbradská Střední zemědělská škola nemohla přát. Den Země, který minulý týden uspořádal Školní statek společně se Zemědělským svazem České republiky, navštívily stovky dětí z celého okolí, aby se dozvěděly o velké provázanosti všech oborů v zemědělství.

Projekt měl název Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem (pod registr. číslem CZ.1.07/1.1.00/44.0011), byl financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Děti se seznámily s pěti základními odvětvími, kterými se zemědělci zabývají – zemědělstvím, potravinářstvím, mechanizací, chovem a rostlinnou výrobou. Názorné ukázky plodin, které předvedli pracovníci zemědělského svazu, jim ukázaly cestu zemědělských produktů, aby si uvědomily, že vše, co jíme, má původ v zemědělství. U stánku Zemědělského svazu ČR bylo vše perfektně připraveno. V malých sáčcích měli pracovníci svazu připravené plodiny, které jsou součástí naší potravy. V dalších ukázkách byly produkty, které měly děti přiřadit ke správnému zvířeti. „Děti, co myslíte, že je tohle?" ptala se jedna z pracovnic a ukazovala například rozdrcené skořápky. Někteří malí školáčci ovšem hned věděli odpověď a správně přiřadili skořápky k obrázku slepic. Jednoduchá byla také otázka, ke komu přiřadit med.

Školáci se svezli také na koni a traktorem, dozvěděli se 
i technické parametry zemědělských strojů, jako například kolik má který stroj koní a kolik spotřebuje paliva. Mohli ale také vidět vzácné plemeno krav české červinky. „To stádo, které tady máme, nepatří jen mezi špičku regionu, ale špičku celé republiky. Chováme čtyři čistokrevná plemena, holštýnky, české straky, džerzejky a české červinky, vzácnou genovou rezervu. Zvířata jsou perfektně ochočená, studenti s nimi přicházejí do styku 365 dní v roce. Zúčastňujeme se velmi prestižních soutěží po celé České republice," uvedl vedoucí statku Jan Kocmánek, který ukázal také nejmodernější stáj na výkrm býků, která byla kolaudovaná přesně před rokem.

Dalším zastavením byl 
i místní vepřín, který každého návštěvníka mile překvapí. Je totiž plně klimatizovaný a čistý.

Poděbradský školní statek zkrátka ukázal, že studenti, kteří se v jeho prostorách učí všechny dovednosti, odejdou ze školy jako hotoví zemědělští odborníci.
Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/den-zeme-ukoncil-uspesny-projekt-deti-se-seznamily-se-zemedelstvim-20150428.html

Autor: Milena Jínová

 

Odkaz na článek: 

http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/den-zeme-ukoncil-uspesny-projekt-deti-se-seznamily-se-zemedelstvim-20150428.html


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN