Úvodní stránka > Aktuality

Děti si mohou zkusit podojit krávu

14.4.2016

Zvýšit atraktivitu zemědělského sektoru chce projekt Zemědělství žije!, jehož nositelem je od roku 2013 Zemědělský svaz ČR. Týmu realizátorů Kláře Kozlové, Soně Jelínkové a Vladimíru Píchovi se podařilo najít pro něj celou řadu příznivců, získat dotaci z ministerstva zemědělství a také záštitu ministra zemědělství Mariana Jurečky a ministryně školství Kateřiny Valachové. "Zvýšení atraktivity zemědělství by mělo přispět k odstranění negativních trendů, které tento sektor dlouhodobě sužují a jejichž konečným důsledkem je nedostatek kvalifikované pracovní síly," vysvětluje koordinátorka projektu Jana Sixtová.

Projekt organizuje celou řadu naučných aktivit, které zvyšují informovanost dětí a mládeže o zemědělství, jeho významu. Učí je chápat souvislosti mezi zemědělskou výrobou, potravinami, zdravím a životním prostředím. "S naučným stánkem se účastníme různých akcí se zemědělskou tematikou, ať už jsou to dožínky, dny otevřených dveří či zemědělské výstavy. Ročně jich navštívíme až padesát, nejvíce jsme vytížení na jaře a na podzim," uvedla Jana Sixtová.

Stěžejními akcemi jsou dny otevřených dveří především členských podniků Zemědělského svazu ČR. Rodiny s dětmi mají možnost prohlédnout si konkrétní podnik, jeho provoz. Často přitom s překvapením zjistí, že zemědělství už není tak špinavá a těžká manuální práce, jako tomu bývalo dříve.

Více na: http://archiv.ihned.cz/c1-65232860-deti-si-mohou-zkusit-podojit-kravu


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN