Úvodní stránka > Aktuality

Farmáři z Plzeňska vybízí vládu, aby se věnovala živočišné výrobě

19.5.2016

Plzeň 19. května (ČTK) - Stejně tak jako se vláda zajímá o problém propouštěných lidí z OKD, měla by věnovat pozornost také české živočišné výrobě, tedy chovu krav a prasat, řekli dnes ČTK farmáři z Plzeňského kraje. Zemědělce, kteří připravují protestní akce, ohrožuje nejen nízká výkupní cena mléka a masa, ale i samotný odbyt na trhu. Krajská agrární komora a krajská rada Zemědělského svazu (ZS) se dnes připojily k nedávnému prohlášení zemědělců kraje Vysočina. Výzvu odešlou vládě, kraji a politikům.

"Aby si současná garnitura uvědomila, do jaké situace se zemědělství dostalo. Pokud by se musely v republice zavírat a opouštět stáje (s dojnicemi a prasaty), tak by se při padesátiprocentním snížení stavů jednalo o 10.000 až 15.000 propuštěných lidí," uvedl místopředseda ZS a ředitel Obchodního družstva Soběšice z Klatovska František Trnka. Podle předsedy svazu Martina Pýchy by to navíc postihlo navazující sektory.

U vepřového masa se podle zemědělců ztráta pohybuje v průměru až čtyři koruny na kilogramu a u mléka dvě koruny na litru. Výkupní cena vepřového masa se dostala na nejnižší úroveň, a to 26 Kč za kilogram, dodal Pýcha. "I přesto mají zemědělci problém toto maso prodat. Vysoký nárůst dovozů totiž naše maso i mléko vytlačuje mimo trh," poznamenal.

Dále potvrdil, že se svaz připravuje na protestní akce. "Je to jedna z variant. Zvažujeme jaké, proti komu a s jakou intenzitou," sdělil. Svaz požádá české občany o podporu. Klíčové je, aby kupovali české výrobky. Podle Pýchy mají zemědělci problém nejen s cenou, ale i s tím, že se výrobky neprodávají v řetězcích.

Podle Pýchy se nyní jedná o vytvoření marketingového fondu a masivní kampaně na hlavní zemědělské komodity, na nichž by se podílel stát, zemědělci i potravináři. Tak jako je to v okolních státech jako je Rakousko, Německo a Francie, které se brání proti importům, řekl Trnka.

Svaz chce od státu daňové úlevy v nákladech na zaměstnance v živočišné výrobě, především v chovu dojných krav a prasat. Požaduje zintenzivnit kontroly dovážených potravin zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou a zavedení národních dotačních titulů pro podporu dojného skotu a prasat. "Dále požadujeme stanovit harmonogram výplat dotací v jasných termínech, aby si zemědělci mohli naplánovat své platby a svoje potřeby," dodal Trnka.

Svaz má přislíbené jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. "A je tam i podpora ze strany některých hejtmanů, například Vysočiny, Pardubického kraje a podobně," uvedl Pýcha.

"Parlament v tom nemůže dělat nic. To může dělat jen ministerstvo zemědělství nebo exekutiva. Nicméně je třeba říct, že živočišná výroba je tu dlouhodobě likvidována. Po vstupu do EU se západní patnáctka rozhodla, a my jsme na to přistoupili, že budeme dělat dotaci převážně na hektar, tak jsme se soustředili na rostlinnou výrobu," uvedl poslanec Pavel Šrámek (ANO). Podle něj bylo v republice v roce 1989 přes milion dojných krav a dnes je jich 360.000; podle odhadů jich letos ještě pět až deset procent ubude. Řešením je podle něj buď přesměrovat dotace z hektaru na živočišnou výrobu, nebo zavést znovu mléčné kvóty.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN