Úvodní stránka > Aktuality

Jihomoravský kraj pošle chovatelům kompenzaci 710.000 korun

22.6.2017

Brno 22. června (ČTK) - Celkem 710.000 korun dá Jihomoravský kraj drobným chovatelům jako náhradu za ztrátu slepic vybitých letos kvůli ptačí chřipce. Chce tak dorovnat rozdíl mezi kompenzacemi ministerstva zemědělství za jednu slepici a reálnou hodnotou drůbeže. Stát chovatelům dal za kus 100 korun, od kraje teď dostanou dalších 70, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Kraj pošle peníze do Ivančic a Moravského Krumlova, které je rozdělí jednotlivým chovatelům podle seznamů, které si obce s rozšířenou působnosti vedou. Dostane se také na chovatele v Oslavanech a Nové Vsi. Na Ivančicko směřuje z celkové částky 536.000 korun a na Moravskokrumlovsko zbytek. Částku dnes schválili jihomoravští zastupitelé.

Ministerstvo dostalo od chovatelů z jižní Moravy 820 žádostí na vyplacení kompenzace. Peníze dostávají chovatelé postupně, dosud bylo vyplaceno na základě 566 žádostí přes osm milionů korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) začátkem června uvedl, že nebude nakonec žádat vládu o peníze navíc na kompenzaci výdajů za ptačí chřipku. Původně úřad mluvil o 70 milionech korun, ty bude muset pokrýt ze svých úspor.

Poslední české ohnisko ptačí chřipky z celkových 39 bylo vyhlášené na konci března, přičemž koncem dubna veterináři zrušili všechny ochranné zóny v okolí ohnisek. V republice kvůli chorobě veterináři utratili na 100.000 ptáků. V celé Evropské unii platí jednotná nákazová opatření k této chorobě, proto část nákladů platí Evropská komise.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN