Úvodní stránka > Aktuality

Jurečka: Dvojí kvalita potravin v EU narušuje princip jednotného trhu

7.6.2017

RadioZET, 31. května 2017

Problém dvojí kvality potravin se pokouší řešit země Visegrádské čtyřky už 6 let. Na rádiu Zet to říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Zatím je ale řešení problému stále v nedohlednu. Podle Jurečky tuto potíž některé západní státy ani nechápou. Dvojí kvalita potravin je podle něj přitom v rozporu s klíčovým principem celé Evropské unie, což je jednotný trh.

„Pokud tady mluvíme o tom, že máme jednotný trh a říkáme, že chceme hájit spotřebitele, hájit zákazníka, tak ten zákazník by měl mít právo nemuset zkoumat dvoumilimetrové písmo a pamatovat si složení například nějaké čokolády v Německu a České republice, ale aby měl předpoklad, že pokud je to stejný výrobce, stejný obal, tak aby bylo i to stejné složení,“ řekl Jurečka. 

Pravdou je, že tento problém je zatím etického rázu. Právně se firmy nedopouštějí žádného pochybení. Výrobce je podle zákona pouze povinen uvést složení na obal výrobku. To, že je pro dva trhy složení stejného produktu odlišné, už legislativ neřeší. „Já si myslím, že to není v pořádku. Spotřebitel v hlavě nemůže nosit v hlavě desítky výrobků,“ řekl Jurečka. Další palčivou otázkou podle něj je, že v některých případech je „ochuzené“ zboží pro východoevropský trh dražší než pro západoevropský. „Není to tedy jen otázka klamání, ale i určité nerovné soutěže,“ dodal ministr.

„Západ to nechápe“

S dvojí kvalitou potravin v EU se podle Jurečky postižené státy snaží něco dělat už šest let. Česká republika, Slovensko nebo Polsko ale podle něj naráží na nepochopení ze strany západních států. „Oni vůbec nechápou, že takový problém může být. Pro ně všechno plyne automaticky, že to, co se kupuje v Británii, Francii, Německu, stejně koupíte i v České republice,“ řekl.

Sám Jurečka se této tématice věnuje jako ministr tři roky. Kromě V4 se řešil i v europarlamentu nebo na Rady ministrů zemědělství. Právě zde bylo stěžujícím státům vyčteno, že nepřednesly dostatečně velký vzorek zpotravin vícero států. „Rozhodli jsme se tedy udělat velký test, který děláme právě v tomto čase, co spolu hovoříme. Děláme ho v Německu, České republice, na Slovensku, v Rakousku a v Polsku, kde testujeme nejen potravinářské, ale i nepotravinářské výrobky, abychom dokázaly na větším vzorku, že opravdu je to problém, který je tady vážný,“ řekl Jurečka.

Ministr zemědělství na rádiu Zet ale také přiznal, že stále je pro více než 50 % Čechů hlavním faktorem v rozhodování při nákupu cena. Trend se ale za posledních pět let se však toto číslo mnohem zmenšilo. „Procento orientace spotřebitelů na cenu klesá a roste tady množství spotřebitelů, kteří se orientují a rozhodují při nakupování podle kvality, například podle toho, zda má označení Klasa nebo Regionální potravina nebo Bio, ale zároveň se orientují na původ. Za poslední dva roky začínají mnohem více preferovat potraviny vyrobené z českých surovin,“ řekl.

 

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/vystoupeni-v-mediich/jurecka-dvoji-kvalita-potravin-v-eu.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN