Úvodní stránka > Aktuality

Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč

6.9.2017

Praha 6. září (ČTK) - Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých travních porostech a kukuřici jsou mezi 7,2 až 7,7 miliardy korun. Ve Sněmovně to dnes při debatě o kompenzacích za dopady sucha řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jde o odhad, dodal. Celkové kompenzace by podle něj mohly představovat až čtyři miliardy korun.

"Teoreticky bychom podle našich odhadů mohli kompenzovat až částkou čtyř miliard korun, ale s ohledem na realitu možností státního rozpočtu nevidím, že by taková částka byla uvolnitelná, jak jsme zatím tu diskusi vedli na úrovni vlády či s panem ministrem financí (Ivanem Pilným)," dodal Jurečka.

Odhadovaná škoda na obilovinách činí letos zhruba 4,3 miliardy korun, u travních porostů a kukuřice je to 1,5 až dvě miliardy korun. U řepky je odhad škody 1,4 miliardy korun.

Na základě programu pro řešení rizik a krizí může stát kompenzovat zemědělcům sucho v okamžiku, kdy na plodině vznikla újma větší než 30 procent dlouhodobého pětiletého průměru, kdy se odečítá nejlepší a nejhorší rok. Zemědělec to podle ministra musí být schopen jednoznačně prokázat. U obilovin by tak podle Jurečky stát mohl zemědělcům poskytnout až dvě miliardy korun, u řepky až jednu miliardu a stejně tak u kukuřice a travních porostů. "Rozhodně nenecháme zemědělce na holičkách," dodal.

Sklizeň obilovin bude letos podle odhadu Českého statistického úřadu o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 6,709 milionu tun obilí, odhadují statistici.

Poslanci se debatě o suchu věnovali nejprve odpoledne mezi jednáním o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. V debatě pokračovali večer poté, co jejich vydání schválili.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) řekl, že uznává oprávněné požadavky dalších subjektů, které žádají o zbytky státního rozpočtu, a je podle něj na rozhodnutí vlády, komu pomůže. Jako ministr financí se bude rozhodnutím vlády řídit a vláda se bude muset rozhodnout, jaká je priorita.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Faltýnek řekl, že program kompenzací je schválený Evropskou komisí, a pokud v něm budou peníze, je možné pomoci zemědělcům bez konfliktu s unií.

Předseda klubu TOP 09 Michal Kučera uvedl, že jednou z příčin sucha je samotné zemědělství. Vládě vytkl, že neudělala příliš pro to, aby se změnil způsob hospodaření v krajině. Koaliční a opoziční politici se pak přeli, zdali minulé vlády podnikly dost opatření proti suchu, nebo je uskutečňuje až současná vláda. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) postup současné vlády hájil a podotkl, že nelze postupovat způsobem "hop na krávu, bude tele."

Podle místopředsedy zemědělského výboru Pavla Kováčika (KSČM) je představa o škodlivosti velkoplošného zemědělství pouze mýtem. Na jeho návrh pak Sněmovna vzala informaci ministra Jurečky na vědomí a současně požádala zemědělský výbor, aby projednal a zkonkretizoval jednotlivá opatření.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN