Úvodní stránka > Aktuality

Jurečka: Zemědělci zažádali kvůli ptačí chřipce o 12 milionů Kč

20.2.2017

Praha 19. února (ČTK) - Zemědělci zažádali dosud kvůli ptačí chřipce o kompenzace 12 milionů Kč, vyplaceno jim bylo 2,5 milionu korun. Stát vyplatí zemědělcům veškeré škody, řekl v pořadu Partie ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V Česku je 29 ohnisek ptačí chřipky, utraceno byl této souvislosti 58.000 kusů drůbeže.

Stát má na výplatu škod zemědělcům z ptačí chřipky vyčleněno 31 milionů Kč. Pokud by ale náklady tuto částku překročily, musí se najít peníze v rozpočtové rezervě, dodal ministr. Další vývoj ptačí chřipky je podle něj těžké odhadnout, záležet bude také na počasí. Připomněl nutnost podat žádost o kompenzaci škod do šesti týdnů.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN