Úvodní stránka > Aktuality

Konference o odbytových družstvech a jejich roli v mléčném sektoru

29.9.2016

Dne 27. září se konala konference na téma Odbytová družstva a jejich role v mléčném sektoru, kterou pořádal Zemědělský svaz ČR ve spolupráci s evropskou organizací družstev COGECA a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů na podporu sociálního dialogu. Tato konference navazuje na stejnou, která se konala v minulém roce.

Proč právě konference s tímto tématem? Mléko je nejvýznamnější živočišnou komoditou v českém zemědělství a celkově mezi všemi zemědělskými komoditami zabírá z hlediska výše tržeb druhé místo (za obilovinami). V současnosti se však tento sektor potýká s obrovskými problémy, způsobenými hlubokým propadem cen v celé Evropské unii a obzvláště v České republice. Tato kritická situace a její vývoj má a může mít zásadní dopad i na zaměstnanost na venkově. Vzhledem k nízké ceně mléka jsou chovatelé nuceni snižovat stavy krav a propouštět své zaměstnance. Zatím takový vývoj masivně nenastal, ale návrh Evropské komise na podporu snižování produkce mléka může tuto situaci akcelerovat.

Jak ale ovlivnit cenu vykupovaného mléka a zvýšit podíl zemědělců na konečné ceně? Funkční odbytové organizace zemědělců se ukazují jako jedna z hlavních cest k posílení postavení zemědělců v rámci výrobní vertikály. V České republice již fungují odbytová družstva v mléčném sektoru a jejich vliv na trhu a vyšší oceňování za prodávané mléko je prokazatelné. To ale nestačí.

Stávajících odbytových družstev je příliš mnoho a až na výjimky se nepodílí na zpracování mléka, a tím na tvorbě vyšší přidané hodnoty. Proto je nutné, nejen aby se u nás sdružovali zemědělci do odbytových družstev tak, jak je to zvykem v zahraničí, ale aby se také spojovala tato družstva například do sdružení organizací producentů. A nejen to. Je třeba hledat řešení dalšího vývoje například vlastním zpracováním mléka. Příkladů ze zahraničí je obrovské množství, a proto Zemědělský svaz ČR organizuje tuto konferenci. Nejenom aby ukázal, jak zemědělci v zahraničí čelí kritické situaci u mléka, ale také aby podnítili a inicioval další dlouhodobá řešení vývoje sektoru mléka v České republice, a tím zachovali zaměstnanost na venkově.

Na konferenci vystoupil ministr zemědělství Marian Jurečka, generální tajemník Cogeca Prodromos Kzalaitzis, předseda Zväzu poľnohospodárských družstiev a obchodních společnosti, předseda Pracovní skupiny pro mléko a mléčné výrobky COPA/COGECA Mansel Raymond, ředitel irské společnosti družstev TJ Flanaghan, předseda mlékařského odbytového družstva Morava Oldřich Žďárský a předseda rakouského sdružení zpracovatelů mléka Johann Költringer. Konferenci moderoval předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. 

Přílohy
2016-od-konference.pptx
cooperatives-and-pos-event-in-prague-27th-september-2016-presentation-by-mr-kalaitzis.pptx
cooperatives-and-pos-event-in-prague-27th-september-2016-presentation-by-mr-koeltringer.pptx
misanik-praha.pdf
presentation-milk-mr-raymond-cz.ppt
rsky.pptx
cooperatives-and-pos-event-in-prague-27th-september-2016-presentation-by-mr-flanagan.pptx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN