Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka jedná v Turecku o podpoře obchodu i o vývozu českého skotu a genetického materiálu

1.2.2017

TZ (31.1.) – Ministr zemědělství Marian Jurečka v Ankaře zahájil Česko-turecké podnikatelské fórum. V rámci dvoudenní podnikatelské mise má na programu i jednání se svým tureckým protějškem Farukem Çelikem či návštěvu Centra pro informace v zemědělství (TARSEY).

„Turecko je jedním z našich nejvýznamnějších obchodních partnerů, za poslední tři roky výrazně vzrostl například vývoz českého živého skotu. Příležitost k exportu ale vidím i v mnoha dalších oblastech, zejména pro potravinářské firmy je turecký trh velmi zajímavý,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nejvýznamnější je v současnosti právě vývoz českého skotu, a to chovného i určeného na výkrm. Turečtí obchodníci oceňují kvalitu a zdraví českého skotu, stejně pozitivně vnímají i dobrou nákazovou situaci na území ČR. Současně roste vývoz býčího spermatu, za prvních devět měsíců loňského roku se do Turecka vyvezlo 375 tisíc inseminačních dávek za téměř 9 milionů korun.

Na svoji první oficiální návštěvu této země vyrazil ministr Jurečka spolu se zástupci Hospodářské komory ČR a českými podnikateli. Ti tak budou mít možnost navázat nové obchodní kontakty přímo v Turecku.

„Podpora exportu je jednou z priorit Ministerstva zemědělství, i proto nabízíme českým firmám nejen účast na různých podnikatelských misích, ale máme i dotační program zaměřený na účast firem na zahraničních veletrzích. Chceme našim zemědělcům a potravinářům pomoci dostat se na zahraniční trhy,“ uvedl ministr Jurečka.    

V rámci jednání s tureckým ministrem potravinářství, zemědělství a hospodářských zvířat Farukem Çelikem nabídl ministr Jurečka i možnost, aby se Turecko stalo partnerskou zemí letošního ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích. Současně pozval do ČR i tureckou delegaci s podnikateli.

Návštěvu Turecka zakončí česká delegace zítra v Istanbulu, kde je na programu mj. jednání s prezidentem Istanbulské komory Ibrahimem Ҫağlarem a Česko-turecké podnikatelské setkání.

 Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministr-jurecka-jedna-v-turecku-o.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN