Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka na Žofínském fóru: Na podporu exportu máme pro naše zemědělce a potravináře řadu účinných nástrojů

29.3.2017

28.3.2017 - O agrárním zahraničním exportu a nástrojích, kterými Ministerstvo zemědělství export podporuje, dnes hovořil ministr zemědělství Marian Jurečka na dnešním Žofínském fóru.

Za posledních pět let vzrostla hodnota agrárního vývozu z ČR o více než třetinu na necelých 202 miliard v roce 2016. Nejvíce se v tomto období vyvážela pšenice, řepkový olej, pekařské zboží, mléko, pivo, káva či cigarety. V rámci celkového zahraničního obchodu zaujímalo v roce 2016 agrární zboží 5,1 %.

Jedním ze základních nástrojů pro pomoc českým firmám jsou zahraniční podnikatelské mise pod vedením ministra. Za poslední rok takto podnikatelé vyjeli navazovat nové obchodní kontakty např. do Tanzánie, Zambie, Číny, Senegalu, Nigérie, Turecka či na Kubu. V letošním roce jsou v plánu i návštěvy Ruska, Etiopie, Ghany nebo Angoly.

V loňském roce nastoupili první agrární diplomaté v Srbsku, Číně, Rusku a Saúdské Arábii. Ti pomáhají českým firmám usnadnit vstup na místní trh, podporují obchod a bilaterální spolupráci v daných zemích. V letošním roce nastoupí další tři zemědělští diplomaté do USA, Japonska a Libanonu. V plánu jsou i další dvě teritoria, a to Írán a společná akreditace pro Kubu a Mexiko.

MZe se loni účastnilo sedmi zahraničních výstav a veletrhů, konkrétně Internationale Grüne Woche, Biofachu, Gulfoodu, Foodexu Japan, SIAL CHINA, China Food and Catering Expo a SIAL PARIS. Firmy však mohou žádat o finanční podporu i na účast na veletrzích bez oficiální účasti MZe. Loni takto získalo 75 firem podporu ve výši 11 milionů korun.

V loňském roce uspořádalo MZe i řadu incomingových misí, ČR tak navštívily podnikatelské delegace např. z Ázerbájdžánu, Běloruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Zambie, Ghany, Senegalu, Nigérie či USA. Incomingovými misemi se MZe snaží navázat na dřívější kontakty v daném teritoriu a ukázat realitu ČR a potenciál pro vývoz.

MZe úzce spolupracuje s Českou exportní bankou, která za posledních 10 let uskutečnila více než 30 velkých obchodních případů v sektoru zemědělství a potravinářství s celkovou hodnotou financování převyšující 840 milionů korun. Šlo o dodávky komodit, zemědělské techniky, technologií pro potravinářství nebo kompletních technologických celků na klíč.

Usnadnit českým firmám vývoz pomáhá rovněž Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), kterou MZe zapojuje do svých aktivit na podporu agrárního vývozu. EGAP od roku 2013 téměř pětkrát navýšil množství uzavřených smluv za rok týkajících se exportu agrárního zboží.

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktualne/ministr-jurecka-na-zofinskem-foru-na.html

Další zpráva k tématu je zde:

http://byznys.ihned.cz/c1-65675790-cesky-export-je-prilis-zavisly-na-eu-tvrdi-jurecka-nove-prilezitosti-vidi-v-africe-a-latinske-americe

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN