Úvodní stránka > Aktuality

Ministr má řešit krizi v živočišné výrobě, navrhuje krácení daní

8.6.2016

Praha 8. června (ČTK) - Vláda uložila ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Možností je snížení daní či osvobození zemědělců od odvodů na zdravotní a sociální pojištění, řekl dnes na tiskové konferenci ministr. Chovatelé krav a prasat dlouhodobě prodávají maso a mléko pod cenou, hrozí jim zavírání chovů. Úrodu ovoce a vína zase poškodily jarní mrazy. Podle jeho mluvčí Markéty Ježkové ale žádnou konkrétní variantu pomoci vláda neodsouhlasila.

"Nově navrhujeme i dočasné snížení daní a osvobození od plateb sociálního a zdravotního pojištění pro zemědělské subjekty postižené krizí. Chceme také zajistit částečnou kompenzaci škod způsobených letošními jarními mrazy pro nejvíce ohrožené podniky," řekl ministr Jurečka.

Podle něj v současnosti zemědělci prodávají litr mléka do mlékárny za šest až 6,5 koruny, přičemž na každém litru vykážou ztrátu okolo dvou korun. S podobnou ztrátou se podle něj prodává i kilogram vepřového.

Agrární komora navrhla, že by se zemědělcům mělo pomoci i zrušením daně z nemovitosti u orné půdy a trvalých travních porostů. Podle ní její výběr představuje přibližně 1,8 miliardy korun, přičemž správa a výběr daně stojí podobně. "Trváme na svých požadavcích, které byly na vládě vzneseny. Víme, že s tím bude mít patrně vláda problém, zejména pokud jde o daňové úlevy, ale jdeme prakticky stejnou cestou jako Německo, kde jsou již avizovány slevy na dani z příjmu a dani z nemovitosti ve výši 40 miliard euro," řekl dnes ČTK prezident komory Miroslav Toman. Podle něj jinak budou hrozit likvidace chovů a konec českých potravin v obchodech.

Zemědělské odbory již avizovaly, že pokud si vláda s pomocí neuspíší, jsou připravené na nátlakové akce. Podle nich je v ohrožení až 15.000 pracovních míst. "Jsme připraveni o pracovní místa v zemědělství bojovat s nejvyšší razancí, a to i blokádami supermarketů a Prahy," uvedl šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek. Podle něj se ale bude o konkrétních akcích jednat až po projednání problematiky na tripartitě, která se bude situací zabývat.

Ministerstvo rovněž prověřuje možnosti navýšení peněz na kompenzace škod způsobených loňským suchem. Vláda v březnu schválila pro zemědělce za loňské rekordní sucho v mimořádnou pomoc v hodnotě 600 milionů korun. Polovina peněz měla jít z vládní rozpočtové rezervy a dalších 300 milionů muselo ministerstvo nalézt v rozpočtu svého resortu. Předloni notifikovala Evropská komise program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům až 12,25 miliardy korun, které nebudou považovány za nepovolenou podporu.

Vinařům způsobily dubnové mrazy škody na předpokládaných tržbách 1,4 miliardy korun, ovocnářům 400 milionů korun. Vinaři mají poškozenou zhruba třetinu vinohradů, někteří však i celé vinice. U ovocnářů jsou nejvíce postižené meruňky a broskve, u nichž se předpokládá ztráta proti průměru 60 procent, z poloviny jsou postižené višně a třešně. U jablek se republiková ztráta pohybuje okolo 20 až 25 procent.

Ministerstvo již rozšířilo portfólium dotací pro zemědělce s živočišnou výrobou. Reagovalo tak na přebytek mléka na trhu. Ten vznikl po zavedení embarga na dovoz potravin do Ruska, částečně také zrušením mléčných výrobních kvót v Evropské unii. Ministr se nyní snaží apelovat na české občany, aby více jedli české potraviny.

Ztráty příjmů u prvovýrobců jsou u producentů mléka podle ministerstva mezi sedmi a devíti miliardami korun, u vepřového pak 3,3 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN