Úvodní stránka > Aktuality

Ministr zemědělství Jurečka uvedl: Připravujeme další pomoc živočišné výrobě, která je v celoevropské krizi

19.9.2016

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství připravuje další možnosti, jak pomoci chovatelům dojnic a prasat, kteří dlouhodobě bojují s nízkými výkupními cenami. Dokončuje návrh, podle kterého by zemědělci, kteří se zavážou splnit jednu z navrhovaných podmínek, mohli získat finanční kompenzaci. Materiál chce ministr Jurečka předložit v nejbližší době vládě ke schválení. Informoval o tom na dnešním setkání Svazu chovatelů českého strakatého skotu v Radešínské Svratce.

„Nechceme, aby naši zemědělci museli snižovat stavy dojnic. Už dokončujeme nařízení, podle kterého by ti, kteří udrží produkci na stejné úrovni, mohli získat peněžní kompenzaci. O tu budou moci požádat i chovatelé, kteří jsou nebo budou členy v organizaci producentů, případně jsou zapojení v režimech kvality, ekologicky hospodaří nebo absolvují speciální manažerské školení. Mezi ně rozdělíme zhruba 559 milionů korun, které jdou z poloviny z rozpočtu EU a z poloviny z národních zdrojů. Část peněz dostanou i chovatelé prasat. Návrh nařízení chci předložit v nejbližší době ke schválení vládě,“ řekl Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství nepodporuje snižování sektoru produkce mléka, jak se na to zaměřila další mimořádná podpora Evropské komise. Ta připravila opatření, podle kterého se mohou chovatelé dobrovolně rozhodnout, že sníží produkci. Pokud ji omezí o maximálně polovinu, budou moci požádat o finanční podporu 14 eur (necelých 378 korun) na sto kilogramů mléka nedodaného na trh.

„Tento návrh má cílit hlavně na státy, které v posledních letech výrazně zvýšily produkci mléka. Nepočítáme proto, že by ho chtěli zemědělci v České republice využívat ve větší míře. Je to dobrovolné opatření a záleží na každém zemědělci, jestli o něj bude mít zájem,“ uvedl ministr Jurečka.

Prioritou Ministerstva zemědělství je pomoci stabilizovat ekonomickou situaci chovatelů a udržet současnou úroveň živočišné výroby v ČR. Zemědělci provozující živočišnou výrobu by měli celkově získat více než 4miliardy korun nad rámec obvyklých prostředků.

 

Podpory do živočišné výroby nově zařazené v roce 2016

Mimořádné kompenzace chovatelům dojnic a prasnic I.                604 mil. Kč

Mimořádné kompenzace chovatelům dojnic a prasnic II.               559 mil. Kč

Kompenzace za sucho v roce 2015 – krmné plodiny                   1 100 mil. Kč

Zelená nafta v živočišné výrobě                                                  900 mil. Kč

Národní programy na podporu vysoce jakostního mléka a lepší pohodu dojnic                                                                                       850 mil. Kč

Celkem                                                                                  4 013 mil. Kč

 

Výkupní ceny mléka setrvávají pod úrovní nákladů již řadu měsíců. Průměrná cena dosáhla v červnu 6,12 Kč/l, což představuje meziroční pokles ceny o přibližně 18 %. V červenci 2016 byla cena na úrovni 6,10 Kč/l. Náklady na výrobu litru syrového kravského mléka, podle šetření za rok 2015, jsou na úrovni 8,28 Kč/l. Pro rok 2016 jsou tyto náklady vyšší (zhruba 8,80 Kč/l), a to i vlivem loňského sucha.

Podle aktuálních informací je v chovech v České republice přibližně 1 415 000 kusů skotu, z toho je 372 000 dojných krav.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_ministr-zemedelstvi-jurecka-pripravujeme.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN