Úvodní stránka > Aktuality

Mlecoop: Výkupní cena mléka se zvýší až koncem roku

27.1.2016

Štichovice (Plzeňsko) 27. ledna (ČTK) - Výkupní cena mléka, která je podle zemědělců korunu až 1,50 koruny pod výrobními náklady farmářů, se podle producentů mírně zvýší až ve čtvrtém čtvrtletí. Letošní rok bude tragický, navíc v Německu, které platí zhruba o 40 haléřů za litr více, pokračuje pokles ceny, řekl dnes ČTK Václav Bulín, předseda Zemědělského družstva vlastníků Štichovice a člen představenstva Mlecoop-odbytového družstva, které sdružuje farmáře produkující přes 20 procent mléka v ČR.

Výrobní cena litru mléka se podle šéfa agrární komory Plzeňského kraje Jaroslava Šímy pohybuje mezi 8,50 až devíti korunami za litr. Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky uvádí dokonce ještě vyšší náklady. Průměr výkupní ceny v ČR činil za loňský prosinec 7,41 Kč/l a podle Bulína nebude lednová cena zásadně jiná.

"Nedá se očekávat, že letos budou ceny vyšší, v nejlepším případě to bude stagnace," uvedl Bulín. Zvýšení ceny, prognózované Mlecoopem na konec letošního roku, si Bulín netroufl odhadnout.

Důvodem nižších cen je podle zemědělců embargo na vývoz do Ruska, světové problémy a fakt, že Čína odebírá méně mléka a že mléčných výrobků z EU jde do celého světa méně než dříve.

Průměrná výkupní cena mléka byla loni v celé republice 7,66 koruny za litr, přitom o rok dříve byla 9,45 Kč/l. "Letošní průměrná cena bude zřejmě ještě nižší než loni," řekl Bulín. Loni totiž byly do konce března ceny i kolem deseti i 11 Kč. Letos startujme z prosincové ceny 7,41 Kč/l, která se nebude moc lišit od lednové, uvedl.

Mlecoop předloni prodal 573 milionu litrů, za něž utržil 5,419 miliardy Kč. Loni to bylo 617 milionu litrů a tržby byly 4,770 miliardy Kč. Členové Mlecoopu loni prodávali litr mléka v průměru za 7,73 Kč, předloni za 9,45 koruny. "Přestože Mlecoop dodal meziročně více mléka, jeho tržby výrazně klesly," řekl Bulín. Propady v tržbách se liší u jednotlivých farem podle počtu krav a jejich užitkovosti.

Podle Bulína zatím farmáři nesnižují stavy dojných krav. "Chvíli bude trvat, než podniky zjistí, že to neutáhnou a že je budou muset omezit," dodal. Ztráty z mléka zatím dotují z rostlinné a přidružené výroby.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Komentáře:

reakce na Vránu

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 7:14 03.02.2016 |

Z hlediska ŽV jsme také soběstační v hovězím, asi na 135 %, takže soběstačnost nejen v mléce. Je jasné, že za několik měsíců se reserva nevytvoří, já píši o letech. V čem je Polsko více dotované? Na dojnici 69,5 €, tedy cca 1800 Kč, u nás 3679,- Kč, SAPS plus greening 4850,- Kč, u nás 5486.- Kč. V Polsku strop přímých plateb (jen SAPS) na farmu 150 000 €. Nějak tam to lepší dotování v Polsku nevidím.


Zase bohužel jen teorie

Jiří Vrána | vrana.jiri@centrum.cz | 8:51 01.02.2016 |

Bohužel jen částečná pravda teoretika. Těžko za několik málo měsíců někdo vytvoří v podfinancovaném zemědělství ČR rezervy, aby ustál několikaletý propad cen mléka pod výrobními náklady, a to nehovořím o nutnosti nezbytných průběžných investic do udržení sektoru ŽV. Mléko je poslední komoditou ŽV, kde je naše republika soběstačná. Panu teoretikovi ale bude jistě chutnat i "mléčný šrot" z lépe dotovaného Polska, Německa apod. Ekonomickou alternativou samozřejmě je i dojné stádo převéct na masné, na stáj si natlouct nápis ekologický - nic nevyrábět, posekat a pomulčovat louky a pastviny, nikoho nezaměstnat a brát dvojnásobné dotace. Vrána


mléko

Jan Bača | stary.baca@seznam.cz | 7:26 29.01.2016 |

Operuje se jen náklady na mléko a výkupní cenou. Ale situace vypadá jinak, když se zohlední SAPS - neboť dojnice si natáhne jeho část přes krmné plodiny, dále dobrovolně vázaná podpora a přechodná vnitrostátní podpora. Pak ta ekonomika vypadá jinak. Asi takto - Agronom brečí, že je v červených číslech, zootechnik také, ale ekonom je spokojen, je v černých číslech. Proč si podniky, když byly ceny mléka až kolem 10 Kč/l, nevytvořily reservy?


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN