Úvodní stránka > Aktuality

MZe připravuje novelu týkající se prodeje zemědělské půdy

25.8.2017

Praha 25. srpna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona, podle které by měl vlastník půdy 30 dní před jejím prodejem povinnost informovat toho, kdo na ní právě hospodaří. Příští rok by ji chtělo předložit do meziresortního připomínkového řízení, řekl dnes ČTK náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa na agrosalonu Země Živitelka. Bude ale záležet na příštím ministrovi a složení Poslanecké sněmovny po podzimních volbách. Ministerstvo tak reaguje na diskusi o předkupním právu pro zemědělce. Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek dnes řekl, že úprava je podle požadavku komory, která by si přála i právní úpravu nájmů.

Majitel půdy by měl povinnost zapsat údaj o informování zemědělce do katastru. Podle Jirsy by měl majitel půdy i v rámci normální lidské komunikace nabídnout možnost odkupu například zemědělci po desetiletí hospodařícímu na jeho pozemku.

"Případně to může být modifikované: mám chuť to prodat, našel jsem kupce, který by chtěl pozemek koupit za dva miliony korun. Ale samozřejmě toho člověka nemusím znát, přivedla ho realitní kancelář, nebo jak přichází letáky do schránek s nabídkou na odkup půdy. Ale vás (zemědělce) znám, hospodaříte tady správně deset let, ale já doopravdy potřebuji tu půdu prodat, protože budu stavět dům - nedorovnáte to?" dal příklad Jirsa.

Zemědělci by se tak nemělo stát, že mu nový majitel, o kterém ani prakticky neví, náhle zdraží pacht, případně nájem. Zemědělec by pak měl měsíc na to, aby si sjednal půjčku či jinak sehnal peníze.

Zároveň by chtělo ministerstvo podle náměstka obnovit zákon, který by zakázal lidem, jež nejsou občany Evropské unie, nabýt zemědělskou půdu v ČR. "Kromě výjimek typu dědění, spoluvlastnictví manželů a podobné záležitosti," dodal náměstek. Nebyly by tedy možné investiční nákupy například od spekulantů z asijských zemí, jako je Čína.

Komora se záměrem souhlasí, ale součástí novely by podle Jandejska měla být i úprava minimální doby nájemní smlouvy nebo minimální výpovědní doby nájemní smlouvy. Jako příklad dává sedm let, aby zemědělec měl jistotu, že může do budoucna vápnit či hnojit půdu a o vynaložené prostředky nepřijde.

Ministerstvo by chtělo v příštím roce předložit mnoho novel, které současná sněmovna již nestihne schválit. Mezi nimi i právní úpravu lesnicko-dřevařského fondu, novelu, kterou by se řešila nezcizitelnost českých státních lesů, či novelu mysliveckého zákona.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Komentáře:

Převody soukromé půdy regulovat

Ing. Jaromír Strašil | jaromir.strasil@seznam.cz | 16:04 01.09.2017 |

K převodům zemědělské půdy Situace vlastnění a užívání půdy a to i nezemědělské dospěla v ČR k situaci, kdy za minulá léta a to i od Pozemkového fondu se spekulativně přesunula za nepoměrně nízké ceny do soukromých rukou a to silně reálně do rukou cizinců. To je věcí našich přitakávajích a nahrávajících vlád pro získání spekulativních majetků. Bylo vykonáno mnoho destrukčních činů jako nesmyslný zábor dokonce na vysoce bonitních půdách a to nejen pro infrastrukturní stavby v držbě státu, až do křiklavě cizí kapitálově silné zahraniční společnosti, neslýchaně až do staveb obchodních řetězců, které si prodávají vesele zahraniční zboží. To je nenapravitelná chyba a hrozba pro naší budoucnost. Ovšem jsme v současnosti a je třeba stanovit brzdy – prostě stanovit perspektivu hospodárného využití nezemědělské půdy, ale o to více zemědělské a především orné půdy. To musí být naše krédo a zatarasit spekulaci všeho druhu. Cena půdy musí ještě růst! To víme všichni. Rozhodující roli v tom musí sehrát dotační systém ať ze strany EU nebo důrazně náš národní zájem pro nákup zemědělské půdy! Uživatel bude podvázán a on už je nyní skutečně dobře půdu spravovat a taky na ní produkovat – zkrátka poctivá sedlačina. Pak ovšem musíme dát uživateli šanci, aby ji měl propachtovanou na nejméně 5 let, ale raději na více let. Tato záležitost pak navodí přiměřený, ale trendový nárůst ceny pachtu. Je jasné, že dosavadní uživatel se musí cenově přizpůsobit, jinak půdu ztratí. Pak by měli nastoupit příbuzní do 3. pokolení (vnuk, strýc, synovec, bratranec, osoba žijící s majitelem ve společné domácnosti min.1 rok). Pokud takový part neexistuje nebo o něj neprojeví zájem, nastupuje v cenové nabídce stát, který ovšem převzetí má dostát a podmínit se výkupní cenou, která je běžná v danném regionu s ohledem na bonitu, velikost pozemku, apod. s navýšením do 20%, pokud majitel takové požaduje a nedohodne se jinak. Stát pravděpodobně půdu sám nevyužije a ihned ji nabízí pro zemědělské uživatele - jen fyzické osoby v maximálně v sousedním katastru. Až po nevyužití v této kategorii stát může prodat ale opět jen zemědělskému uživateli- jen fyzické osoby a v podstatě za cenu za kterou nabyl. Dle mého je to cesta, jak se problémem popasovat a dostát nějakého spravedlivého převodu i s ohledem k narůstající ceny půdy.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN