Úvodní stránka > Aktuality

MZe zveřejnilo vzorové pachtovní smlouvy

27.2.2017

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství nově nabízí zemědělcům a vlastníkům zemědělské půdy na svém webovém portálu eAGRI.cz k volnému užití vzory pachtovní smlouvy. Jde o další krok v dlouhodobé snaze Ministerstva zlepšit pro tyto skupiny uživatelský komfort a vyjít jim vstříc i nad rámec vyřizování běžné agendy.

Využívání pachtovních smluv přinesl nový občanský zákoník. Propachtování na rozdíl od nájmu znamená, že danou věc může osoba nejen užívat, ale i z ní brát užitek. Například jablka z propachtovaného sadu může tedy prodat.

„Vzory pachtovních smluv nabízené Ministerstvem zemědělství jsou koncipovány jako praktická uživatelská pomůcka. Vycházejí z úpravy nejčastějších pachtovních vztahů, jsou však poskytovány v otevřeném formátu, aby si smluvní strany mohly jednotlivá ustanovení upravit podle svých představ a konkrétních potřeb,“ řekl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa. Součástí smlouvy jsou poznámky, které vysvětlují jednotlivá ustanovení, případně nabízejí možnosti odlišné smluvní úpravy.

Zájemci si mohou vzorovou pachtovní smlouvu vybrat ze čtyř variant podle toho, zda je smlouva uzavírána na dobu určitou či neurčitou a zda je propachtovatelem fyzická nebo právnická osoba. Díky tomu získají smlouvu, která odpovídá jejich potřebě, aniž by museli měnit základní náležitosti smlouvy.

Vzory smluv jsou zdarma k dispozici na této adrese:

http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/vzory-smluv-1/_prezentace_cz_mze_legislativa_vzory-smluv-1_vzor-pachtovni-smlouvy.html

Na stejném odkazu jsou uveřejněny i vzorové plné moci.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministerstvo-zemedelstvi-pripravilo-pro.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN