Národní zemědělské muzeum otvírá nové expozice a střešní terasu

Praha 26. července (ČTK) - Tři nové expozice, zrekonstruované vnitřní prostory, ale také nově vytvořenou střešní terasu s unikátním výhledem na hlavní město mohou od čtvrtka vidět návštěvníci v Národním zemědělském muzeu v Praze. Slavnostního otevření nových součástí muzea se dnes odpoledne zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr zemědělství Marian Jurečka či ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL). Za dva roky plánuje muzeum otevřít pobočku zaměřenou na potravinářství v Ostravě, v oblasti Dolních Vítkovic.

Loni zahájená rekonstrukce muzea na pražské Letné má mimo jiné přiblížit podobu budovy původnímu návrhu architekta Milana Babušky z roku 1937. "Celou rekonstrukci jsme se rozhodli provést za provozu, abychom neztratili kontakt s návštěvníky a aby oni sami viděli, jak se vlastně nové muzeum rodí," uvedl generální ředitel muzea Milan Jan Půček. Ministerstvo do rekonstrukce z národních zdrojů vložilo 140 milionů korun, pro Ostravu počítá s 300 miliony, uvedl Jurečka.

Sobotka ocenil, že ministerstvo zemědělství věnovalo v posledních letech muzeu intenzivní pozornost. Nové expozice se mu líbí. "Je to pěkné, myslím, že zaujmou především mladší a úplně ty nejmenší návštěvníky," uvedl. Jurečka připomněl, že zemědělské muzeum je jedním z mála, která nespadají pod resort kultury. Půček ocenil výslednou podobu rekonstrukce jako kvalitní výsledek kompromisu mezi představami muzea a památkářů.

Současnou nabídku rozšíří tři stálé expozice. Výstava Voda v krajině má interaktivní formou představit příběh vody. "Návštěvníci mohou na plastické obří mapě republiky sledovat, jak vypadá hospodaření s vodou v regionech, pracovat s mapami rybničních soustav, povodí, rozvodí, srážek a sucha a dozvědět se, kam se voda ztrácí a kde se naopak může nečekaně objevit," uvedlo muzeum v tiskové zprávě.

Expozice Objevovna je určena hlavně školákům a je zamýšlena jako přednáškový a výukový prostor a laboratoř pro pokusy všeho druhu. Nové Gastrostudio je postaveno jako tréninkové místo pro kuchaře a cukráře národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který reprezentuje Česko na mezinárodních soutěžích. Konat by se tu ale měly i kurzy vaření pro veřejnost.

"Plánujeme naplno využívat výstavní prostory, plánujeme vytvořit ještě expozice, které by se týkaly zemědělství. Pak nám ještě zůstávají některé oblasti, které budeme distribuovat do regionů, třeba expozici, která by byla interaktivní pro potravinářství, aby i děti měly možnost si přímo zkusit vyrábět některé potravinářské výrobky," uvedl Jurečka k dalším plánům muzea.

Vyhlídková střešní terasa s výjimečným pohledem na hlavní město obsahuje piknikovou louku, která se v budoucnu spojí s expozicí Živá zahrada. "Sem budou moct přijít rodiny a strávit tu celý den," uvedl ministr a chválil si procházku po novém měkkém zeleném trávníku na střeše památkově chráněné budovy.

Do všech poboček zemědělského muzea loni zavítalo téměř 335.000 lidí, což byl meziroční nárůst o téměř 100.000 lidí. Nejvíce lidí přišlo do zámku Ohrada, o více než 35.000 lidí zvýšila svou návštěvnost i hlavní pražská pobočka.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Vložit komentář ke článku


Partneři Zemědělského svazu ČR: