Úvodní stránka > Aktuality

Nový zákon o biocidech je ve Sněmovně před schvalováním

25.5.2016

Praha 25. května (ČTK) - Za povolení biocidních přípravků k hubení škůdců budou výrobci zřejmě platit 30.000 korun. Za žádost o schválení účinné látky pro první typ přípravku má činit úhrada 150.000 korun. Předpokládá to návrh nového zákona o biocidech, který po dnešním druhém čtení poslala Sněmovna do závěrečného schvalování. Mohlo by se uskutečnit ještě na nynější schůzi.

Norma má aktualizovat dosavadní úpravu podle současných předpisů Evropské unie a počítá se sankcemi. "Navrhovaná právní úprava stanoví především postavení orgánů státní správy, působnost správních orgánů při výkonu státní správy a sankce za porušení povinností stanovených nařízením o biocidech," uvedlo v předkládací zprávě ministerstvo zdravotnictví, které by přípravky povolovalo.

Poslanci Soňa Marková (KSČM) a Jan Volný (ANO) podali k normě dva v podstatě technické pozměňovací návrhy, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s nimi souhlasil.

Záporným dopadem zákona může být podle ministerstva zvýšení cen a snížení dostupnosti některých biocidních přípravků na českém trhu. Zákon mimo jiné počítá s novým opatřením, které znemožňuje schválení takových účinných látek, které jsou považovány za nebezpečné podle unijního nařízení.

Sankce zákon zavádí nejen pro výrobce biocidů, ale i pro jejich uživatele. Za použití nepovolených biocidů nebo za nesprávné užití biocidních přípravků bude hrozit pokuta až 50.000 korun. Výrobcům a obchodníkům s biocidními přípravky má za porušení zákona hrozit až pětimilionová sankce.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN