Úvodní stránka > Aktuality

Orná půda bude mizet rychleji, pokud Sněmovna schválí zákon

24.5.2016

Praha 24. května (ČTK) - Orná půda bude mizet rychleji, pokud Sněmovna schválí novelu o ochraně zemědělského půdního fondu v senátním znění. Na dnešní tiskové konferenci před tím varovaly ekologické organizace Hnutí Duha, Zelený kruh a Glopolis. O přijetí zákona by měli poslanci rozhodnout na schůzi, která začne dnes. Podle ekologů přitom od 60. let minulého století zmizela v Česku zemědělská půda o výměře 290.000 hektarů.

Ekologové však nesouhlasí ani s poslaneckou verzí, která zavádí výjimky z poplatků za zábor zemědělské půdy. Senátní verze je ale podle nich horší. Podle ní nebude třeba souhlas obce či kraje jako orgánu ochrany pro vynětí polností v zastavěném území pro výstavbu veřejně prospěšných staveb či rodinných domů. Novela má zároveň snížit poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro stavbu rodinných domů na zastavitelném území podle územního plánu. Senátoři to v souladu s původním poslaneckým návrhem novely doporučili rozšířit i na veřejně prospěšné stavby, čímž by se snížily náklady obcím.

Podle Daniela Vondrouše ze Zeleného kruhu tím vláda porušuje svoje sliby, protože umožňuje snižovat plochu orné půdy. "Sama loni navrhla rozsáhlé výjimky, a pokud nyní projdou další, poplatky budou k ničemu a ochrana zemědělské půdy prakticky přestane fungovat," řekl Vondrouš.

Stavebníci podle novely budou platit poplatek určený jen podle bonity půdy a neměla by se zohledňovat ekologická váha prostředí, ve kterém se má stavět. Podle dřívějších informací z ministerstva životního prostředí by lidé na poplatku měli zaplatit za dům o ploše 200 metrů čtverečních maximálně 36.000 korun. Maximální odvod za metr čtvereční by měl být 180 korun.

Půda je navíc kromě zastavování sužována vodní erozí. Podle údajů ministerstva zemědělství je ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, přičemž v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území. V Česku je zemědělská půda na 54 procentech výměry země.

"Ztráta půdy je v měřítcích délky lidského života neobnovitelná a obtížně vyčíslitelná, bereme-li v úvahu, že dvou až třícentimetrová vrstva půdy vzniká za příznivých podmínek průměrně 100 až 1000 let," napsalo již dříve ministerstvo zemědělství.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN