Úvodní stránka > Aktuality

Páteční krupobití způsobilo zemědělcům škody přes půl miliardy Kč

10.7.2017

Praha 8. července (ČTK) - Páteční krupobití způsobilo zemědělcům v Čechách škody přes půl miliardy korun. ČTK to sdělil ředitel Agra pojišťovny Marek Hrubý. Podle něj jsou nejvíce zasažená pole na Jičínsku, Hradecku, Pardubicku a Mladoboleslavsku. Kroupy větší než tři centimetry a přívalové srážky v pátek poničily více než 60.000 hektarů zemědělské půdy. Nejvíce poškozeno je obilí, řepka, kukuřice a cukrová řepa. Likvidátoři pojišťoven jsou ode dneška v terénu.

Přes Česko se v pátek odpoledne a večer přehnaly vydatné bouřky. V okolí Prahy a zejména dál na severovýchod se v nich lokálně vyskytly přívalové srážky s kroupami a silné nárazy větru.

"Výše celkových zemědělských škod na postižených plochách byla prostřednictvím specializovaného softwaru Agra pojišťovny stanovena přes 500 milionů korun," uvedl Hrubý. Poškozeny jsou tisíce hektarů půdy, na níž se pěstuje ovoce, a stovky hektarů se zeleninou. Na orné půdě utrpělo největší poškození obilí a řepka, postiženo je ale široké spektrum plodin, včetně kukuřice, cukrové řepy a dalších.

Agra pojišťovna má již dnes nahlášeno několik desítek nových pojistných událostí s předpokládaným plněním více než 20 milionů korun. "Už během víkendu jsme v terénu, protože klienti hlásili poškozené pozemky s tím, že je třeba porosty v nejbližších hodinách sklidit. V případě, kdy bude zapotřebí sklidit ihned, ponechají klienti po dohodě na polích výseky pro pozdější kontrolu," uvedl ředitel likvidační služby pojišťovny Agra Marek Bizoň. Další skupiny likvidátorů se podle něj ke klientům rozjedou v pondělí ráno.

V loňském roce bylo poškození zemědělských plodin extrémní. Škody zaznamenali zejména vinaři a pěstitelé řepky, pšenici zase poškodila četná krupobití v teplejších měsících. Pojišťovny vyplatily u plodinových škod přes miliardu Kč, což byl meziročně více než dvojnásobek. Škody páchá nepříznivé počasí zemědělcům i letos. Jarní mrazy podle odhadů ovocnářské unie zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Škody na vinicích za dubnové a květnové mrazy stouply podle Svazu vinařů na 1,2 miliardy korun. V Česku je ale pojištěno zhruba 30 procent z celkové plochy plodných vinic.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN