Úvodní stránka > Aktuality

Podzimní zemědělské práce jsou u konce, místy je ztěžovalo sucho

6.11.2016

Praha 6. listopadu (ČTK) - Podzimní zemědělské práce na polích jako orání, hnojení a setí ozimů jsou u konce. Na začátku podzimu je regionálně ztěžovalo dlouhotrvající sucho, následně po přívalových říjnových deštích podmáčené půdy. Obecně byly standardní, řekla ČTK mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová.

"Problémy byly na začátku podzimu s dlouhotrvajícím suchem, především ve východních Čechách a na Vysočině, což ovlivnilo i vzcházení řepky a projevilo se mezerovitostí některých porostů," řekla mluvčí. Sklizeň brambor a cukrové řepy byla bez větších problémů.

Problémy se objevily v některých v lokalitách, kde v srpnu a v září byly vyprahlé půdy. Následně nebyly schopné v říjnu vsakovat deště, uvedla mluvčí. "Setí ozimé pšenice se nyní dokončuje, stav porostů bude záležet na průběhu zimy. V posledních několika letech byly zaznamenány vyšší hektarové výnosy obilovin právě kvůli mírnému průběhu zimy," dodala.

V některých regionech se teprve nyní sklízí kukuřice. "Shnilé to není, teprve teď přešla mrazem a přestala vegetovat," řekl ČTK Jaroslav Švec, který hospodaří ve středních Čechách.

Letošní sklizeň obilovin je o tři procenta vyšší než loni, kdy byla nadprůměrná úroda. Zemědělci letos podle odhadu Českého statistického úřadu sklidili 8,422 milionu tun obilí. Podle něj je to čtvrtá nejvyšší úroda obilovin od roku 1920. Meziročně vyšší úroda je i u řepky a brambor. Podle Agrární komory ČR ale bude letos rentabilita u řady plodin nižší než loni.

Předchozí odhady sklizně obilí byly pesimistické, předpokládaly proti loňsku pokles. Podle posledního odhadu pěstitelé ale meziročně sklidili o 248.000 tun obilí více a letošní sklizeň převyšuje desetiletý průměr o 11,1 procenta.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN