Úvodní stránka > Aktuality

Produkce masa ve 3. čtvrtletí klesla, nákup mléka mírně rostl

31.10.2016

Praha 31. října (ČTK) - Produkce masa v letošním třetím čtvrtletí meziročně klesla o procento na 110.348 tun. Nákup mléka se zvýšil o 0,3 procenta na 614,4 milionu litrů, jeho ceny ale byly meziročně o 16 procent nižší. Klesly také ceny jatečného skotu, naopak zdražila jatečná kuřata a prasata. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle agrárního analytika Petra Havla se zemědělské ukazatele za současné vlády stále zhoršují, přičemž z toho viní přílišnou byrokracii. Podle ministerstva zemědělství se ale začíná situace v sektoru živočišné výroby zlepšovat.

Podle Havla by měl stát zrevidovat požadavky na prvovýrobce a zpracovatele, byrokracie je podle něj příliš velká. Vážně by se podle něj měla zvážit myšlenka snížení DPH u potravin z 15 na 10 procent, jak ji některé vládní strany navrhují. To by podle něj mohlo pomoci odbytu českých potravin.

Od července do konce září vzrostla produkce hovězího a telecího masa, pokles statistici zaznamenali v případě vepřového a drůbežího masa. Výroba hovězího a telecího činila 17.090 tun, což bylo meziročně o 4,7 procenta více. Produkce vepřového se snížila o tři procenta na 53.602 tun a drůbežího o půl procenta na 39.620 tun. Podle Agrární komory ČR v tomto čtvrtletí kulminovala mléčná krize. "Což se odrazilo na porážkách hovězího dobytka vzhledem k tomu, že část chovatelů již nemohla déle provozovat ztrátovou činnost výroby mléka," řekla mluvčí komory Dana Večeřová.

Podle ministerstva již téměř dva roky trvá cenová a odbytová krize v důsledku ruského embarga na dovoz potravin. "Ministerstvo zemědělství připravilo v roce 2016 řadu mimořádných podpor do sektoru živočišné výroby v celkovém objemu zhruba čtyři miliardy korun, a to kompenzace za sucho, vratku spotřební daně u zelené nafty a nové dotační tituly v rámci národních dotací. Tyto podpory již jsou vyplaceny či lze jejich vyplacení očekávat v průběhu příštích týdnů," reagovala na statistiku mluvčí resortu Markéta Ježková. Podle ní se tak podařilo zabránit velkému poklesu v živočišné výrobě a místo toho výroba stagnovala.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu byly meziročně většinou nižší, výjimkou byla pouze jatečná telata. U krav ceny klesly o 5,9 procenta, u jalovic o 5,1 procenta a u býků o 0,6 procenta. Jatečná telata zdražila o 6,9 procenta. Za prasata pak zemědělci utržili o 6,7 procenta více než loni, za kuřata se platilo meziročně o procento více. "Situace v živočišné výrobě se začíná pomalu zlepšovat, o čemž svědčí zlepšující se cena zemědělských výrobců živočišných komodit ve srovnání s loňským rokem," dodala mluvčí Ježková.

Průměrná cena jatečných býků byla 46,91 Kč za kilogram u živého zvířete a 85,37 koruny v jatečné hmotnosti. Prasata prodávali zemědělci za průměrnou cenu 31,67 Kč/kg v živé hmotnosti nebo za 41,18 Kč/kg jatečné hmotnosti. Průměrná cena kuřat byla 23,50 Kč za kilogram živého zvířete. Jakostní mléko pak zemědělci prodávali za průměrných 6,15 Kč za litr.

"Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu se v období od června do srpna 2016 vyvezlo více živých zvířat než dovezlo," uvedli statistici. Vývoz nad dovozem převažoval také v případě zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky. Naopak zahraniční obchod s masem pak vykázal zápornou bilanci u hovězího, vepřového i drůbežího, a to minus 5327 tun u hovězího, minus 53.420 tun u vepřového a minus 18.080 tun u drůbežího masa.

"Nadále spíše vyvážíme více suroviny a více dovážíme výrobky. Přidaná hodnota zůstává v zahraničí a to je špatně," okomentoval situaci Havel. Upozornil, že stále trvají intervence České národní banky, které pomáhají k dovozům zboží. Až skončí, hrozí podle něho, že se situace ještě zhorší.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN