Úvodní stránka > Aktuality

Sněmovna chce zpřísnit užívání přípravků na ochranu rostlin

15.3.2017

Praha 15. března (ČTK) - Používání nepovolených nebo falšovaných přípravků na ochranu rostlin omezuje pomocí sankcí a registrací vládní novela, kterou dnes v prvním kole projednávání podpořila Sněmovna. Novelu před dalším schvalováním posoudí sněmovní zemědělský výbor. Dostal na to měsíc namísto obvyklých 60 dnů. O rychlejší projednání normy požádal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novela počítá s razantním zvýšením některých sankcí. Například nejvyšší možná pokuta ve správním řízení za nepovolené přebalování přípravků na ochranu rostlin by se měla zvýšit z jednoho na tři miliony korun. Stejně se zvyšuje pokuta za uvádění na trh nebo používání nepovoleného přípravku. Novela také z 1,5 milionu na pět milionů korun zvyšuje pokutu za zavlečení škodlivých organismů nebo rostlin do ČR.

Současná výše pokut je nízká, uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství. Podle studie vypracované Evropskou komisí je v EU přibližně desetiprocentní podíl prodaných nepovolených přípravků, v ČR je to 17,5 procenta. Podle ministerstva nejde o ojedinělé případy.

Exministru zemědělství Petru Bendlovi (ODS) se zvýšení pokut zdálo poměrně razantní. Požádal proto Jurečku o předložení materiálu, který by navrhovanou výši pokut porovnal.

Distributoři přípravků na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se budou muset podle návrhu povinně registrovat. V ČR je jich podle ministerstva 400, za registraci zaplatí 1000 korun. Návrh rovněž omezuje používání pesticidů a také platnost certifikace u sušáren dřeva, které hubí škodlivé organismy, maximálně na dva roky. Nyní je osvědčení časové neomezené.

Ministerstvo dodalo, že podle posledních údajů se v ČR ročně aplikuje 5,5 milionu kilogramů účinných látek, tedy asi 1,55 kilogramu látek na hektar zemědělské půdy a 2,16 kilogramu účinné látky na hektar orné půdy, chmelnic, sadů a vinic. Více než třetinu tvoří přípravky pro profesionální pěstitele.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN