Úvodní stránka > Aktuality

Sněmovna možná sníží poplatky za vynětí pozemků pro rodinné domy

23.2.2016

Praha 21. února (ČTK) - Za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu pro stavbu rodinných domů by individuální stavebníci mohli platit méně, než se platí dosud. Toto řešení doporučil schválit sněmovní zemědělský výbor, když jako garanční výbor posuzoval pozměňovací návrhy k poslanecké novele o ochraně zemědělského půdního fondu. Skupina poslanců z klubu TOP 09 a Starostů v ní chce pozemky pro rodinné domy osvobodit od poplatků zcela. ČTK to řekla spoluautorka předlohy Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové).

Předkladatelé novely z řad poslanců klubu TOP 09 a Starostů poukazují za to, že poplatek za vynětí může někdy převýšit cenu za pozemek samotný. Chtějí proto, aby se za vynětí pozemků, kde výstavbu umožňuje územní plán, neplatilo vůbec.

Zemědělský výbor však doporučil schválit poslaneckou novelu ve znění svého komplexního pozměňovacího návrhu. Stavebníci by podle něj platili poplatek určený jen podle bonity půdy a neměla by se zohledňovat ekologická váha prostředí, ve kterém se má stavět. Podle dřívějších informací z ministerstva životního prostředí by lidé na poplatku měli zaplatit za dům o ploše 200 metrů čtverečných maximálně 36 tisíc korun. Maximální odvod za metr čtvereční by měl být 180 korun.

Zemědělský výbor naopak nedoporučil schválit návrh bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), který chce, aby se v zastavěném území pro výstavbu rodinných domů a veřejně prospěšných staveb nevyžadoval souhlas s vynětím půdy, a tudíž by se za to ani nestanovovaly odvody. V zastavitelném území by se u těchto staveb sice vyžadoval souhlas úřadu, ale nepoužila by se ekologická váha vlivu.

S podporou výboru se setkal návrh místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09 a Starostové), aby podíl státu z výnosu z poplatků za vynětí půdy klesl ve prospěch obcí a Státního fondu životního prostředí. Stát by měl místo 55 procent dostávat jen 40 procent, obce by si měly polepšit z 30 na 40 procent a fond z 15 na 20 procent.

Poslanci by měli změnu zákona schvalovat už na své březnové schůzi. Poté ji dostane k projednání Senát.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN