Úvodní stránka > Aktuality

Studenti zemědělských oborů se utkají na mistrovství republiky v jízdě zručnosti s traktorem

19.6.2017

Janovice nad Úhlavou - Republikové finále Agrotec jízdy zručnosti 2017 traktorem s vlekem, které se koná 22. června v Janovicích nad Úhlavou, zná své účastníky. V osmi regionálních kolech se v průběhu dubna a května o postup utkalo kolem 150 žáků středních zemědělských škol z celé republiky. Všichni se sejdou v areálu bývalých kasáren v Janovicích, kde bude připravena i výstava zemědělské techniky a další doprovodný program.

„Je důležité, aby mladí lidé vnímali zemědělství jako perspektivní a atraktivní obor. Chceme k němu přilákat nové lidi, kteří o něj budou mít zájem a budou skutečnými odborníky vzdělanými v nových technologiích a postupech. Podporuji tyto soutěže, které propagují náš obor,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Nejlepší studenti-traktoristé na jednom místě

Na republikové finále jízdy zručnosti s traktorem a vlekem se sjede 25 nejlepších traktoristů - studentů středních zemědělských škol, aby poměřili svou šikovnost při ovládání soupravy mezi překážkami. Kromě toho je připravena naučná stezka Zemědělství žije! a další doprovodný program.

„Již několik let pořádáme na podzim v Českých Budějovicích jízdu zručnosti pro žáky středních škol. Zájem neustále rostl, a tak jsme se dohodli se Střední odbornou školou a středním odborným učilištěm v Sušici, že bychom zorganizovali republikové mistrovství, na které by postupovali nejlepší traktoristé z řad studentů středních škol z celé republiky,“ osvětlil myšlenku vzniku nové tradice Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR. Právě Zemědělský svaz ČR je iniciátorem a koordinátorem soutěže. 

 

Zemědělské soutěže poutají pozornost mladých lidí

Na soutěžící čeká trať s různými úkoly (slalom, osmička, couvání do garáže, zastavení na přesnost, přistavení k rampě apod.) a vítězem bude nejrychlejší a nejpřesnější mladý traktorista. Z každé s osmi oblastí postupují tři účastníci, přičemž klíčovým pro nominaci bylo umístění v oblastním kole s podmínkou, že z jedné školy může postoupit pouze jeden student. Na mistrovství se tedy představí i 25 středních zemědělských škol.

V celé republice funguje přes 90 středních škol a učilišť se zemědělským zaměřením. Jejich studenti se potkávají na různých soutěžích, kde si poměří svoje dovednosti a znalosti. Zpravidla ale jde o uzavřené soutěže. Cílem jízdy zručnosti se soupravou traktoru s vlekem je nejen poměřit šikovnost nejlepších žáků, ale představit jejich dovednosti i veřejnosti. I proto je součástí republikového finále výstava moderní zemědělské techniky, kde si všichni návštěvníci prohlédnou, s jakými moderními stroji dnes zemědělci pracují.

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN