Úvodní stránka > Aktuality

Tisková zpráva ZS ČR k situaci okolo prodeje výrobků s obsahem nedeklarovaného koňského masa

26.2.2013

hlavicka_TZ_new

Státní veterinární zpráva ČR objevila, že i Česká republika, tak jako i další evropské země, byla zasažena aférou související s prodejem výrobků s obsahem nedeklarovaného koňského masa – jedná se o výrobek Lasagne Bolognese a Lachs Lasagne, které na náš trh putovaly z Lucemburska a také smažené masové kuličky v obchodní  síti IKEA.

Zemědělský svaz chce v souvislosti s tím upozornit, že se nejedná o pochybení farmářů a že to nemá žádnou souvislost s kvalitou produkce v zemědělských podnicích v EU. Zemědělci jsou v tomto ohledu pouze oběti této aféry, která znevěrohodňuje funkčnost současného systému kvality potravin EU. Stávající kontrolní systém dohledatelnosti a transparentnosti pohybu zboží v EU selhal a ukázal se jako neúčinný v případě kriminálního jednání jednotlivých obchodníků se zpracovanými masnými výrobky.

Dle názoru COPA/COGECA, který podpořili všichni členové představenstva COGECA, včetně viceprezidenta COGECA Ing. Martina Pýchy a současně i prezidenti asi 100 organizací sdružených v této organizaci, mají zemědělci a zemědělská družstva v EU v současně době obavy, které plynou z aktuálního skandálu s falšováním hovězího masa a jeho míchání s masem koňským: „Přitom evropští farmáři zajišťují svojí prací vystopovatelnost pohybu skotu v rámci celé EU, a proto žádáme, aby tento přístup EU zajistila i na dalších stupních potravinového řetězce“, řekl mj. víceprezident COPA pan Ramos na jednání prezidií.

Zemědělský svaz, se stejně jako někteří poslanci Evropského parlamentu či některé členské státy EU, přimlouvá za rozšíření povinného značení výrobků, tedy o značení původu zboží a zeměpisného označení zejména zpracovaných výrobků. Dle názoru Výboru Evropské parlamentu pro životní prostředí a bezpečnost potravin je mj. také nutno zpřísnit sankce za falšování značení zboží s tím, že: „Podvody se značením zboží a s jeho složením se musejí stát trestným činem“.

Zároveň chceme upozornit, že současná evropská legislativa umožňuje i chování některých distributorů, kteří prodávají jako české výrobky i produkty, které nejsou vyrobeny z domácích surovin. Jsme přesvědčeni, že český spotřebitel má právo znát původ surovin obsažených v prodávaných výrobcích, aby se mohl svobodně rozhodnout, zda při nákupu podpoří české farmáře. Zároveň doporučujeme českým spotřebitelům, aby při nákupu preferovali české regionální potraviny.

 

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Předseda Zemědělského svazu ČR: Ing. Martin Pýcha, tel.: 602 790 273, pycha@zscr.cz


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN