Úvodní stránka > Aktuality

Titul Zemědělec roku letos putoval ke třem vítězům

30.11.2016

Praha 29. listopadu (ČTK) - Titul Zemědělec roku v letošním 15. ročníku soutěže získala trojice vítězů. Nejlepším pěstitelem se stal Václav Schleiss, nejlepším chovatelem akciová společnost Zeras a cenu za smíšenou výrobu získala Zemědělská společnost Komorno. Výsledky soutěže, kterou pořádají vydavatelství ProfiPress a týdeník Zemědělec, dnes organizátoři vyhlásili v Praze. Hlavním kritériem jsou ekonomické ukazatele firem.

Rozdělení do hlavních kategorií podle druhu výroby bylo letos nové. Důvodem je snaha, aby například i chovatelé, které v posledních letech trápí celoevropsky nízké výkupní ceny, měli šance na umístění.

Nejvyšší index finančního zdraví v kategorii Malá farma do 100 hektarů získal samostatně hospodařící rolník David Smetana, který byl současně oceněný tituly Zemědělec roku s potravinářskou výrobou a Zemědělec roku Královehradeckého kraje. Smetana býval také odborným poradcem současného ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

V kategorie Ekologický zemědělec roku zvítězila již podruhé společnost AGRO Březová, vítězem kategorie Zemědělec roku v méně příznivých a horských oblastech a Zemědělcem roku Karlovarského kraje je společnost Probitas. Mladým farmářem roku a zároveň vítězem v Jihočeském kraji je Václav Nosek, vlastník společnosti Noragros.

V nově vyhlašované kategorii Nejlepší farmářka roku zvítězila Marie Šteflová. V druhé nové kategorii Společensky odpovědný zemědělec vyhrálo Rybářství Třeboň.

Odborníci z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací hodnotili firmy na základě jejich loňských ekonomických výsledků. Spolupořadateli soutěže jsou ministerstvo zemědělství, Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků. V loňském ročníku vyhrál soukromě hospodařící rolník Václav Hrabě ze Sedlece u Benátek nad Jizerou. V konkurenční soutěži Farma roku, kterou vyhlašuje Asociace soukromého zemědělství, loni zvítězil Kunclův mlýn v Brzině na Sedlčansku.

Výsledky Zemědělce roku 2016:

Celkové výsledky

Pěstitel Schleiss Václav
Chovatel Zeras .
Smíšená výroba Zemědělská společnost Komorno

Regionální vítězové

Středočeský Agrodružstvo Vyšetice se sídlem v Pravoníně
Jihočeský Noragros
Plzeňský Schleiss Václav
Královéhradecký David Smetana
Pardubický DOUBRAVA
Vysočina Zeras.
Jihomoravský ROŽIVA .
Olomoucký Zemědělské družstvo Hnojice
Zlínský Valašské ZOD, družstvo
Liberecký Agrojilm
Karlovarský Probitas
Ústecký Hanzal Václav
Moravskoslezský Pavel Müller

Další kategorie

Společensky odpovědný zemědělec Rybářství Třeboň
Zemědělec s potravinářskou výrobou David Smetana
Mladý farmář Noragros - Václav Nosek
Farmářka roku Marie Šteflová
Zemědělec roku pro horské a znevýhodněné oblasti Probitas
Ekologický zemědělec AGRO BŘEZOVÁ
Malá farma do 100 ha David Smetana

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN