Úvodní stránka > Aktuality

V rozpočtu MZe chybí 500 mil. Kč, Jurečka bude jednat s Babišem

22.7.2014

Praha 22. července (ČTK) - V rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) pro příští rok chybí zhruba 500 až 600 milionů korun. Scházejí především peníze pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) a na národní dotační tituly. Po dnešním jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Chce proto jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o navýšení rozpočtu.

"Nám v tento okamžik chybí především profinancování PGRLF, tam dnes máme alokovánu prakticky nulu," uvedl. "Je to instituce, která je jedna z nejefektivnějších, nejlépe hodnocená zemědělci," poznamenal Jurečka. Věří, že se s Babišem na navýšení rozpočtu pro fond, jenž zemědělcům dotuje úroky či poskytuje garance k přijatým úvěrům, dohodne. 

Ministr by pro příští rok rád rozšířil možnosti, jimiž může fond zemědělce podporovat. Bude to však podle něj záviset na tom, zda se mu podaří získat dostatek peněz.

Na národní dotace chybí asi 200 až 300 milionů korun, řekl Jurečka. Podle návrhu schváleného Sněmovnou v závěru loňského roku by letos na národní dotační programy, které představují jen malou část celkových agrárních podpor, mělo směřovat 1,5 miliardy Kč, meziročně o 200 milionů více. "Je důležité pokusit se nastavit tu nejvyšší možnou míru, kterou nám Evropská komise pro jednotlivé dotační tituly dává, abychom to dokázali naplnit," poznamenal Jurečka. I v příštím roce chce podpořit především chovatele prasat a drůbeže.

Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat. V rámci národních programů jsou podporování například také zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují i k rybníkářům či do státních hřebčínů.

V návrhu rozpočtu ministerstva zemědělství pro příští rok je bez peněz z Evropské unie 16,4 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošní rok počítal s národními výdaji 16,5 miliardy Kč.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN