Úvodní stránka > Aktuality

Veterináři zrušili poslední ochranná pásma před ptačí chřipkou

25.4.2017

Praha 25. dubna (ČTK) - Veterináři zrušili poslední ochranná pásma před ptačí chřipkou, která byla v Poseči na Karlovarsku. V zemi tak už neplatí žádné mimořádné veterinární opatření v souvislosti s touto nemocí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Česku bylo 39 ohnisek nemoci v chovech, nákazová situace je klidná od konce března. Veterináři doufají v to, že během několika měsíců bude země znovu prohlášená za prostou nemoci. V jiných evropských státech se ohniska stále objevují.

Virus byl v ČR potvrzen také u 52 volně žijících ptáků ve 13 krajích. Veterináři od začátku roku utratili 98.000 ptáků, dalších 5000 kvůli chorobě uhynulo. Ministerstvo zemědělství zvažuje, zda zažádá kvůli ptačí chřipce o navýšení rozpočtu, nebo zda peníze najde ve svých zdrojích, sdělila ČTK mluvčí resortu Markéta Ježková.

Dříve ministerstvo avizovalo, že by mohlo vládu požádat o zvýšení svého rozpočtu až o 70 milionů korun. Přes 31 milionů korun, které měl letos resort na boj se zvířecími chorobami, již utratil. Peníze následně částečně uhradí Evropská unie. "Konečná výše finančních prostředků, které Evropská komise v rámci refundace ČR vyplatí, bude známa nejdříve v příštím roce," dodala Ježková. Zatím stát 302 chovatelům proplatil skoro 11 milionů korun.

Poslední ohnisko v Poseči bylo vyhlášeno 22. března. "Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu nedošlo. Po provedené povinné dezinfekci nákazou zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla postupně rušena uzavřená pásma okolo ohnisek, z nichž ohnisko v chovu v Poseči bylo poslední," řekl Vorlíček.

Pokud se nové ohnisko neobjeví, chce ČR na konci června předložit Světové organizaci pro zdraví zvířat prohlášení potvrzující to, že se ptačí chřipka na území ČR nevyskytuje. Znovu by tak mohla získat status prostá nákazy. "Jeho obnovení je důležité pro uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi," dodal Vorlíček. Kvůli výskytu nemoci omezily některé státy mimo Evropskou unii dovoz českého drůbežího masa i produktů z něj. Jde například o Rusko, Ukrajinu, Hongkong, Izrael, Mexiko, Bělorusko a Irák.

Podle ředitele veterinářů Zbyňka Semeráda se však ohniska objevují v dalších evropských zemích. Například v Německu jich přibylo za poslední měsíc osm, ve Francii 15, v Maďarsku šest.

Choroba se na území ČR letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém území.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN