Úvodní stránka > Aktuality

Vláda: Přijetí 1500 Ukrajinců do zemědělství by se mělo zrychlit

22.8.2017

Praha 21. srpna (ČTK) - Vláda dnes schválila projekt, díky němuž by se mělo zjednodušit zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny v české zemědělské a potravinářské výrobě. Mělo by jít o 1500 lidí. V tiskové zprávě o tom informovovalo ministerstvo zemědělství. Projekt by měl začít na začátku příštího roku. Cizinci by podle návrhu mohli práci vykonávat od půl do jednoho roku. Už dříve zástupci Agrární komory uvedli, že v během sezony chybí v českém agrárním resortu až 15.000 lidí.

"Cílem opatření je rychlé a efektivní přednostní přijetí žádosti o zaměstnaneckou kartu bez nutnosti registrace v rezervačním systému k podání žádosti," uvedl úřad.

Projekt by neměl podle ministerstva narušovat český trh práce. Šlo by o pracovní pozice, které by měly být standardně zveřejněné v centrální evidenci volných pracovních míst, na která můžou být najímáni držitelé zaměstnanecké karty.

Při výběru pracovníků budou jako garanti působit oborové organizace jako jsou Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR nebo Zemědělský svaz ČR.

Projekt počítá s navýšením služebních míst na ministerstvu vnitra o čtyři posty, jedno místo na ministerstvu zahraničních věcí a o sedm na Státním úřadu inspekce práce.

Vláda letos v únoru rozhodla, že původně stanovená kvóta zaměstnanců z Ukrajiny bude moci překročit 5000 lidí. Ministerstvo zahraničí od února zvýšilo měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na 400. Po schválení personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově, o kterém vláda rozhodla v únoru, se může kvóta zvýšit na 800.

Firmy si přesto stěžují na to, že zaměstnávání Ukrajinců je zdlouhavé kvůli špatně fungujícímu systému a také nedostatečnému personálnímu obsazení konzulátů. To kritizoval i prezident prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle něj se na českých zastupitelských úřadech "dějí lumpárny", zájemci o práci musí platit podle jeho informací až 1300 eur různým zprostředkovatelům.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN