Úvodní stránka > Aktuality

Vláda schválila dotace zemědělcům za 2,8 miliardy korun

23.11.2016

Praha 23. listopadu (ČTK) - Zemědělci a potravináři by měli v příštím roce získat zhruba 2,8 miliardy korun z národních dotací, což je proti letošnímu plánu o přibližně 560 milionů korun víc. Návrh národních zemědělských dotací dnes schválila vláda, informoval na twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Nejvíc peněz, 1,9 miliardy korun, by mohli dostat farmáři v živočišné výrobě, uvádí materiál. V nákazovém fondu by mělo například být 600 milionů korun a v programech na zlepšování životních podmínek zvířat 500 milionů korun.

Skoro 2,3 miliardy korun by mělo jít na neinvestiční dotace, necelých 550 milionů korun na pořízení dlouhodobého majetku. Kromě podpory živočišné výroby se počítá i s více než čtvrt miliardou na rostlinnou výrobu, 415 milionů korun by mělo zamířit do potravinářství a 213 milionů do dalších odvětví.

Včelaři by například měli získat na podporu zachování počtu včelstev 105 milionů, pěstitelé na obnovy ovocných sadů 65 milionů korun, na budování kapkové závlahy v sadech, chmelnicích či na vinicích dalších 25 milionů korun.

Proti letošnímu roku není v navrhovaných podporách program na obnovu kulturních památek na venkově, který loni ministerstvo spustilo. Podle dřívějších vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v něm bylo 400 milionů korun. Přesto v něm ministerstvo hodlá pokračovat, ale v jiném režimu než jako národní dotační program. "Na to máme připraveno 300 milionů korun. V příštím roce bude navíc možné v rámci tohoto programu udržovat a opravovat polní cesty, na ně mezi úspěšné žadatele rozdělíme 200 milionů," uvedl ministr. Celkem je tak na program připraveno půl miliardy korun.

Ministerstvo chce také pokračovat v dotačním programu, ve kterém dostávají školy peníze na vybavení. V příštím roce by v něm mělo být 50 milionů korun stejně jako v letošním prvním ročníku.

Národní dotační programy tvoří jen část podpor, každoročně dostávají zemědělci okolo 32 miliard korun z evropských zdrojů. Další peníze jsou ještě v tzv. Programu rozvoje venkova. Z něj mohou čerpat do roku 2020 téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN