Úvodní stránka > Aktuality

Ze zdražujícího másla nemají chovatelé mléčného skotu nic

11.9.2017

Brno 10. září (ČTK) - Z výrazně zdražujícího másla, kdy čtvrtka už stojí v řadě obchodů přes 50 korun, nemají zemědělci, tedy chovatelé mléčného skotu nic. Mlékárnám prodávají za cenu lepší než loni, avšak stále jen desetihaléře nad výrobními náklady, shodli se jihomoravští chovatelé oslovení ČTK. Z vysoké ceny a poptávky těží podle ředitele Pooslaví Nová Ves Lukáše Jurečky řetězce. Jejich marže byla v prvním pololetí 25 procent, když ještě před deseti lety podle údajů Zemědělského svazu ČR byla poloviční.

Výkupní cena litru mléka se v létě pohybovala u oslovených zemědělců mezi 8,50 a devíti korunami za litr, což je zhruba o dvě koruny více než před rokem. Cena másla už je však téměř dvojnásobná. Důvodem má být vysoká poptávka a na trhu chybějící mléčný tuk. "Že mléčný tuk chybí, je fakt, mlékárny ho nemají dostatek, ale je otázka, proč tomu tak ve skutečnosti je," pochyboval Ladislav Menšík z Agrospolu z Knínic u Boskovic.

Podle předsedy Agrodružstva Miroslav Radka Janečka se zemědělci nestačí současné situaci kolem másla divit. "Jde to mimo nás. Dodáváme za mírně nadnákladové ceny a chceme udržet stádo, které máme. Kvůli suchu jsme letos museli zpracovat na krmení i kukuřici na zrno," poznamenal Janeček.

Mlékárny podle Jurečky domlouvají ceny másla s řetězci na půl roku dopředu. To znamená, že na aktuální období se ceny domlouvaly na konci loňského roku, mlékárny tak řetězcům dodávají máslo výrazně levněji, než za kolik jej kupuje spotřebitel. "Řetězce si diktují ceny na obě strany. Jak zákazníkům, tak dodavatelům," poznamenal Jurečka.

Podle zemědělců není ani výrazný problém v nižším obsahu tuku během léta. Rozdíl proti chladnějšímu období roku sice je, ale pohybuje se nejvýš v desetinách procenta. Oslovení zemědělci měli přes léto tučnost mléka mezi 3,75 a necelými čtyřmi procenty, přes zimu se obsah tuku zvyšuje zhruba o 0,2 procentního bodu.

Z odpovědí také vyplývá, že za největší problém zemědělci považují řetězce. "Fakticky jsme jen 'průtokáč' pro dotace. Tyto peníze daňových poplatníků končí u řetězců a nedá se tomu donekonečna přihlížet. Prostor výrobců a dodavatelů vyjednat si nějakou cenu je velice omezený. Ač nejsem příznivec regulace, je potřeba situaci řešit," řekl Jurečka.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN