Úvodní stránka > Aktuality

Země EU chtějí spravedlivá pravidla mezi zemědělci a řetězci

13.12.2016

Brusel 12. prosince (zpravodaj ČTK) - Spravedlivé a férové vztahy mezi zemědělci, potravináři a velkými nadnárodními obchodními řetězci by měla zajišťovat legislativa na celoevropské úrovni, míní český ministr zemědělství Marian Jurečka. Po jednání se svými resortními kolegy z EU dnes v Bruselu novinářům řekl, že klíčové je zajistit, aby zemědělci nebyli v nevýhodné pozici a aby stejná pravidla platila pro všechny.

Závěry dnešní ministerské schůzky žádají Evropskou komisi, aby zhodnotila stávající stav a pak přišla s návrhy legislativního rámce či jiných kroků, které by situaci zemědělců pomohly vyřešit.

"Boj proti neférovým obchodním praktikám vstoupil do nové éry," prohlásila Gabriela Matečná, ministryně zemědělství Slovenska, které tento měsíc končí v roli předsednické země unie.

Závěry kromě jiného také připomínají, že neférové obchodní praktiky už na národní úrovni řeší 20 z 28 členských zemí unie.

Nyní, kdy celoevropská úprava věci chybí, to působí problémy především malým a středním zemědělským podnikům, upozornil Jurečka. Ke zlevnění je dnes podle ministra obchodní řetězec schopen přinutit dodavatele v několika dnech. "Pokud je to obráceně a cenu výrobků chce změnit potravinář, je to jednání na několik měsíců," podotkl Jurečka.

Řetězce podle něj například používají různé typy marží na stejné výrobky kupované za stejnou cenu, zvýhodňováni tak bývají třeba dodavatelé z některých zemí. "To jsou praktiky, které na jednotném unijním trhu nemůžeme dlouho akceptovat," řekl ministr.

Případné změny by podle něj neměly být záminkou ke zdražování, marže jsou podle něj dostatečné. "Dneska zemědělci prodávají mléko pod nákupní náklady, my to dotujeme. A na druhé straně má řetězec vysoké marže," poznamenal Jurečka.

V roce 2017 by měla Evropská komise přijít s návrhem řešení, o kterém pak začnou vyjednávat členské země a europarlament.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN