Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělci jsou proti sick days. Jejich zavedení je absolutně nepřijatelné

2.11.2016

Praha/ČR (2.11.2016) – Zemědělský svaz ČR je zásadně proti návrhu ministerstva práce a sociálních věcí zavést povinnou pětidenní placenou nemocenskou tzv. sick days. Zároveň se ostře ohrazuje proti kritice, která vrhá na Zemědělský svaz ČR negativní obraz v tom smyslu, že zemědělci nutí chodit do práce nemocné zaměstnance.

„Zemědělský svaz ČR je proti zavedení sick days a proti zrušení zrušení stávající karenční doby, tedy proplácení mzdy zaměstnavatelem v prvních třech dnech nemoci. Zemědělství je natolik specifické, že zavedení sick days povede ke značným komplikacím v tomto sektoru,“ sdělil stanovisko Svazu jeho předseda Martin Pýcha. Stejně jako Asociace podnikatelů a manažerů i Zemědělský svaz ČR upozorňuje na to, že lidé budou sick days zneužívat. Podle Pýchy by nemělo ministerstvo práce a sociálních věcí takovou měrou zasahovat zaměstnavatelské sféry. „Sick days v mnohých firmách fungují jako benefity, firmy s nimi pracují na dobrovolné bázi a to je za nás v pořádku. Celoplošné nařízení zavedení sick days je pro nás nepřijatelné,“ zdůrazňuje Pýcha.

Hrozí zneužívání sick days. Doplatí na to hospodářská zvířata a celý sektor zemědělství

Zemědělské podniky se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, proto se o ně vší silou starají. „Rozhodně to není tak, že chceme nutit nemocné lidi chodit do práce, ale jde nám o princip jako takový. Sick days povede k růstu dočasné pracovní neschopnosti a ke zvýšení přesčasů u ostatních pracovníků. Dalším projevem bude zvýšení nákladů zemědělských podniků a problémy s organizací práce. Předkladatelé této změny nemají představu, jaké je to shánět náhradu za pracovníka, který má jít ráno krmit zvířata, dojit nebo jezdit v kombajnu při sklizni, navíc když se to dozví jen pár hodin dopředu,“ říká rozhořčeně Pýcha a dodává, že návrh ministryně Marksové je v zemědělství absolutně nepřijatelný.

Zemědělství je velmi specifický obor, který díky tomu, že je navázán na biologické cykly živých organismů a klimatické jevy, neumožňuje takovou flexibilitu jako například zaměstnávání pracovníků ve státní správě. S tím spojená nahraditelnost pracovníků v určitých obdobích je velmi nízká. Není možné ignorovat specifika jednotlivých oblastí a snažit se pro všechny vytvořit univerzální předpisy. „Rozhodnutí o uplatňování sick days musí zůstat na managementu jednotlivých firem,“ doplnil Pýcha.

Přílohy
2016-11-2-tz-zeme-ede-elci-jsou-proti-sick-days-jejich-zavedeni-a-je-absolutne-e-nepr-eijatelne-a.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN