Úvodní stránka > Aktuality

ÚKZÚZ: Stutox gradaci zastavit nemůže, snížit škody však ano

28.5.2020

ÚKZÚZ považuje za vhodné upřesnit některé informace zveřejněné dne 24. 5. 2020 na webu iROZHLAS.cz, v rozhovoru s Vladimírem Melicharem „Populace hrabošů se podle ekologa na jižní Moravě zhroutila i bez jedů. Někde je pokles až 90 %, říká.“ Zásadní v reakci ÚKZÚZ je skutečnost, že mimořádným povolením aplikací Stutox II ÚKZÚZ nešlo o zastavení populační gradace hraboše polního či jeho vyhubení, ale o ochranu rostlin, úrody, resp. o zabránění vysokých ekonomických ztrát. Vhodně načasovanou aplikací rodenticidu je možné v některých případech škodám zabránit či je alespoň výrazně snížit.

Navzdory prognózám některých zoologů letošní zima ukázala, že v zimním období nemusí zákonitě dojít k razantnímu poklesu hraboších populací.

Z dubnových dat monitoringu ÚKZÚZ zveřejněných dne 30. 4. 2020 skutečně vyplývá, že populace konečně klesá, avšak až nyní. Řada porostů, zejména pícnin, ale i řepky byla hraboši zlikvidována, protože se v této mírné zimě na řadě míst naší republiky dále množili (pozn. ekonomické ztráty byly k datu 6. 2. 2020 odhadovány na  1,8 mld. Kč). Nicméně květnový monitoring nově ukazuje na celou řadu lokalit, kde intenzita výskytu hraboše opět překračuje pětinásobek prahu škodlivosti. Další informace ÚKZÚZ jsou zde:

http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/stutox-gradaci-zastavit-nemuze.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN