Úvodní stránka > Aktuality

Česko trápí sucho. Stát připravuje opatření. Odborníci se sejdou na konferenci

8.11.2016

 

Tisková zpráva 

Praha - Nebývalé teplo a sucho v létě sice urychluje zrání úrody, ovšem snižuje kvalitu zemědělských produktů. I přes občasné deště je Česká republika za poslední roky mimořádně vyprahlá. Změna klimatu je zřejmá a ministerstvo zemědělství i ministerstvo životního prostřední se rozhodlo tuto situaci řešit. Jak moc budou tato opatření fungovat, ukáže čas. A právě o klimatických změnách, vlivu na zemědělství a také o legislativním boji s počasím budou diskutovat odborníci v úterý 22. listopadu na konferenci s názvem Voda a sucho – jaký dopad mají klimatické změny na české zemědělství, které pořádá Zemědělský svaz ČR (Top hotel Praha, Kongresový sál II, Blažimská 1781/4).

„Na konferenci vstoupí odborníci z oboru klimatologie, meteorologie, geologie, ochrany půdy a též zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí. Chceme poskytnout veřejnosti pohled na věc z několika úhlů a seznámit je s plánovanými legislativními kroky,“ upozorňuje na plánovanou konferenci předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

 

Boj se suchem z pohledu ministerstva zemědělství

Česká republika věnuje hodně úsilí do zdokonalování protipovodňové ochrany, ovšem riziko suchy bylo zatím přehlíženo. „To, že je posledních pár let velmi horké léto a celkově je větší sucho pozorují nejen vědečtí odborníci, ale vidí na polích a na úrodě také zemědělci.  Počasí neovlivníme, ale můžeme si pomoci opatřeními, jak zmírnit negativní dopad,“ říká ministr zemědělství Maria Jurečka, který na konferenci také vystoupí.

Ministerstvo zemědělství chce poskytnout finance na udržení vody v krajině. Stát dá na boj se suchem celkem 28 miliard korun, ty budou až do roku 2022 využívány na jednotlivá opatření.  V příštím roce spustí ministerstvo zemědělství nový dotační program na budování závlah. Peníze by měly především jít na výstavbu a obnovování rybníků a malých vodních nádrží. „Měly by podpořit i stavby vodovodů a kanalizací či odbahňování nádrží. Opatření bude rozděleno do tří etap,“ přibližuje Jurečka.

 

Ministerstvo životního prostředí plánuje nádrže na dešťovou vodu

Ministerstvo životního prostředí se vydalo cestou hospodárného nakládání s vodou jak finanční pomocí, tak formou edukace. Jedním z opatření, které v boji proti suchu navrhuje, jsou dotace na domácí nádrže na dešťovou vodu. Dotace se bude pohybovat mezi 60 % - 80 %. Nejvyšší dotaci získají obce, kde neexistuje zdroj pitné vody, 70 % dotace obce kde sice je zdroj pitné vody, ale v průběhu pěti let nebude stávající zdroj kapacitně vyhovovat a 60 % dotaci získají žadatelé, jejichž projekty budou zaměřeny na průzkumné vrty.

 

Co ale povodně? 

Ministerstvo životního prostředí ovšem vedle suchého počasí řeší i možnosti povodní, které naší v posledních letech také velmi uškodilo. Na protipovodňová opatření a budování výstražných systémů půjde z evropských peněz  na 1,25 mld korun. Ministr Brabec řekl, že jeho resort klade důraz na projekty zaměřené na obnovu, výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci vodních děl sloužících k protipovodňové ochraně.

 

Před výkyvy počasí nemůžeme zavírat oči. Týká se to nás všech, míní Zemědělský svaz

„Je jasné, že rozmary počasí budou čím dál častější, takže pomoc potřeba bude. Jaká bude nejvhodnější, ukáže čas. Zemědělství je velmi závislé na počasí a nikdo není tak zranitelný jako právě zemědělci. Proto je nutné jednat a pomáhat správným způsobem na správných místech,“ uzavírá předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

 

 

Jana Sixtová/Eva Fruhwirtová

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN