Úvodní stránka > Aktuality

Bulharsko čelí moru prasat, likvidace čeká dalších 40.000 vepřů

24.7.2019

Sofia 24. července (ČTK) - V Bulharsku se rychle šíří africký mor prasat. Likvidace celého chovu čeká druhý velký zemědělský podnik v Rusenské oblasti na severu země. Prasečí farma v obci Brašlen musí porazit na 40.000 zvířat. Úřady vyzývají domácí chovy v ohrožených místech k urychleným zabijačkám, aby měly maso, dřív než mor zasáhne i je, informovala na svém webu televize bTV.

V neděli začala hromadná porážka chovu v jiné velké farmě ležící nedaleko Ruse. Jde o zemědělský komplex v obci Nikolovo, kde musejí zabít celkem 17.000 prasat. Ohniska nemoci jsou už ale mezitím hlášena z řady dalších míst.

Katastrofální situaci vyhlásily vedle Rusenské oblasti také úřady v Plevenské a Razgradské oblasti. Nové případy výskytu prasečího moru v domácích chovech jsou však už registrovány i v oblastech Vraca, Veliko Tarnovo a Targovište. Takových ohnisek jsou podle bTV dvě desítky.

Podle expertů je nejpravděpodobnější příčinou rychlého šíření prasečího moru neregulovaný dovoz krmiv a rovněž nesprávná péče o chovy prasat. Nákaza se ale může šířit i prostřednictvím bytového odpadu.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

S prasečím morem mělo loni velké problémy Rumunsko, které muselo v chovech vybít minimálně 400.000 prasat. Kvůli tomu také Bulharsko loni zavedlo preventivní opatření. Tehdejší ministr zemědělství mimo jiné informoval o rozhodnutí postavit čtyřřadý plot s ostnatým drátem v celkové délce 133 kilometrů, což je pětina celé bulharsko-rumunské hranice.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN