Úvodní stránka > Aktuality

Bundestag zvolil Olafa Scholze kancléřem SRN. Zelení mají 5 ministrů a pozici vícekancléře

8.12.2021

Poslanci Spolkového sněmu zvolili předsedu sociálních demokratů Olafa Scholze kancléřem. Do funkce jej následně jmenoval německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Zelení v nové vládě mají 5 ministrů: Mají i vícekancléře (Robert Habeck, který je zároveň ministrem hospodářství a pro klima), Annalena Baerbocková (ministryně zahraničních věcí), Anne Spiegel (ministryně pro rodinu), Steffi Lemke, ministryně životního prostředí (dříve se spekulovalo, že bude ministryní zemědělství, vystudovala zemědělské inženýrství) a Cem Özdemir (ministr zemědělství). Zemědělskému výboru Bundestagu předsedala dnes již bývalá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová (CDU/CSU). Zajímavé je, že této politické unii, která ve volbách neuspěla, bylo znovu svěřeno předsednictví Výboru Bundestagu pro zemědělství a výživu. Ale Julia Klöcknerová to už dělat nebude, chce se věnovat jiným věcem. Kdo stane v čele tohoto výboru, není dosud jasné. Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3411288-bundestag-zvolil-scholze-kanclerem-era-merkelove-se-uzavrela

https://www.proplanta.de/agrar-nachrichten/agrarpolitik/spd-politiker-olaf-scholz-zum-kanzler-gewaehlt_article1638957103.html

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/bundestag-cdu-csu-bekommen-den-agrarausschuss-12762947.html

 

Připomeňme si: Bývalá spolková ministryně zemědělství Julia Klöckner (za CDU/CSU) mj. v květnu 2021 v souvislosti s četnými jednáními ve věci reformy SZP EU a zajišťováním předpokladů pro vyšší čistotu klimatu výslovně varovala před přetížením zemědělců ve věci zajišťování ochrany klimatu. Upozornila na to, že celou řadu změn v zemědělství nelze udělat přes noc. Uvedla, že potravinová soběstačnost je hlavním úkolem zemědělství. Je nutno neztrácet ze zřetele, že zemědělci produkují potraviny, které potřebujeme k životu a to nikdy nebude úplně fungovat zcela bez emisí, ale výhledově s menším objemem emisí. Také upozornila na to, že v oblasti zemědělství musí být reforma co se týče zvýšení čistoty klimatu o faktické proveditelnosti a o proporcionalitě. Další informace jsou v německé verzi Euractivu zde:

Julia Klöckner v červnu 2021 uvedla, že se jí ulevilo, že se podařilo jednání o SZP EU ukončit a že je jasné, že s reformou dochází k většímu zohledňování ekologie a klimatu. Silná strana Zelených v SRN s výsledky v SZP spokojena není a nelíbí se "otevřené četné výjimky" a "otevřená zadní vrátka" pro oslabování cílů SZP v oblastech agro-envi a biologické rozmanitosti. Zeleným také vadí, že tyto výjimky neodpovídají cílům Zelené dohody (Green Deal). Více zde:

https://www.topagrar.com/management-und-politik/news/eu-agrarrat-stimmt-trilog-einigung-zur-agrarreform-zu-12603402.html?utm_campaign=index&utm_source=topagrar&utm_medium=referral

 

Nová německá vláda je připravena. Sociální demokraté, Zelení a Liberální svobodní demokraté podepsali 7.12. koaliční smlouvu o rozsahu 177 stran. Ve středu 8.12. sociální demokrat Olaf Scholz vystřídá v kancléřství Angelu Merkelovou, která se svou konzervativní unií CDU/CSU vedla Německo 16 let (tato strana jde do opozice). Nový ministr zemědělství SRN Cem Özdemir deklaroval, že chce v SZP EU patřit do křídla reformátorů, nikoliv do křídla brzd. Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecko-vlada-v-nemecku-olaf-scholz-koalicni-smlouva_2112071028_ako

https://www.agrarheute.com/politik/oezdemir-will-agrarminister-werk-kuenasts-fortsetzen-588182

https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/robert-habeck-germanys-new-super-minister-on-the-block/

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN