Úvodní stránka > Aktuality

COVID-19 nemůže být přenášen hospodářskými ani domácími zvířaty

17.3.2020

SVS uvedla, že v souvislosti s aktuální pandemií onemocnění novým koronavirem (COVID-19) se objevují dotazy na možné šíření viru zvířaty či prostřednictvím potravin. Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru. V současné době se dle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka. Další informace SVS jsou zde:

https://www.svscr.cz/informace-k-moznemu-prenosu-koronaviru-prostrednictvim-zvirat-a-potravin/

 

Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost a ochranu zdraví při práci (ANSES) byla požádána o zhodnocení možnosti přenosu COVID-19 prostřednictvím kontaminovaných domácích zvířat a potravin. ANSES na základě dostupných znalostí a vědeckých informací konstatuje, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by domácí a hospodářská zvířata hrála roli v šíření koronaviru SARS-CoV-2. Informace jsou v plném znění zde:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/covid-19-nemuze-byt-prenasen-hospodarskymi-ani-domacimi-zviraty.aspx

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN