Úvodní stránka > Aktuality

Deště drží obilí na polích. Těžké stroje mají problémy a sklizeň nabírá zpoždění

22.7.2021

Klasy pomaleji dozrávají, vlhká půda neudrží zemědělskou techniku. Část obilí srážky a deště přilepily k zemi a polehlé porosty představují další problém. Více je na webu Deníku zde:

https://www.denik.cz/ekonomika/deste-drzi-obili-na-polich-sklizen-misty-nabira-zpozdeni-20210720.html

Loni na podzim srážky oddálily setí ozimých obilovin až na konec listopadu, na jaře zase zemědělce na Hané potrápil chlad. Přesto by to podle prvních odhadů nemusel být špatný rok a úroda bude nejspíše průměrná. Kombajny ale letos vyjedou do polí až s týdenním zpožděním a rozmary počasí se nejspíše promítnou i do průběhu sklizně. Zdroj:

https://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/zne-na-hane-zacnou-se-zpozdenim-jaka-bude-uroda-20210716.html

 

Podmáčená půda po týdnech dešťů a vysoká vlhkost znemožňují zemědělcům na Plzeňsku sklízet na polích určité plodiny. Některé jsou už přezrálé a znehodnocené, jiné by se měly v těchto dnech začít sklízet. Kombajny však nemohou vjet do polí. Zpráva z regionálního zpravodajství Českého rozhlasu je zde:

https://plzen.rozhlas.cz/kvuli-vlhku-nemohou-zemedelci-sklizet-postupne-scitaji-ztraty-8538176

 

Obilí na jihočeských polích už zezlátlo. Zemědělce s kombajny na nich neuvidíte. Letošní žně mají oproti loňsku týden až čtrnáct dnů zpoždění, pozastavilo je deštivé počasí. Zpráva z regionálního zpravodajství Českého rozhlasu je zde:

https://budejovice.rozhlas.cz/caste-deste-zastavily-letosni-zne-sklizen-ozimeho-jecmene-opozdilo-i-chladne-8535950

 

Žně v Ústeckém kraji začaly na polích s ozimým ječmenem. Zemědělské družstvo Klapý už má tuto obilovinu, kterou používá hlavně na krmení, prakticky sklizenou. Teď kombajny začínají sklízet řepku. Zpráva z regionálního zpravodajství Českého rozhlasu je zde:

https://sever.rozhlas.cz/v-usteckem-kraji-konci-sklizen-jecmene-na-radu-prichazi-repka-8540426

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN