Úvodní stránka > Aktuality

Divočáci přenášejí pro psy smrtelnou Aujezskyho chorobu. Riziko se zvyšuje při lovech

30.1.2020

Na Moravě byla v tomto týdnu potvrzena Aujeszkyho choroba. Jde o nemoc, kterou přenášejí divoká prasata. Z nich je pak tato nákaza přenosná na další domácí i volně žijící zvířata. Za loňský rok bylo potvrzeno celkem sedm případů. Další informace jsou zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/zlinsky-kraj/3040348-divocaci-prenaseji-pro-psy-smrtelnou-aujezskyho-chorobu-riziko-se

 

Na několika místech ČR došlo v závěru loňského roku k úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu. Všichni uhynulí psi se krátce před svou smrtí účastnili naháněk na černou zvěř, od které se s největší pravděpodobností nakazili. Státní veterinární správa (SVS) připomíná riziko, které domácím zvířatům hrozí při kontaktu s prasaty divokými, vývrhy z ulovených prasat divokých či při konzumaci jejich tepelně neupraveného masa. Nákaza není nebezpečná pro člověka a v chovech hospodářských zvířat v ČR se dlouhodobě nevyskytuje. Více zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/zlinsky-kraj/3040348-divocaci-prenaseji-pro-psy-smrtelnou-aujezskyho-chorobu-riziko-se

 

Myslivci budou moci používat při lovu přemnožených divočáků nebo jelenů noktovizory, tedy zařízení pro lepší vidění za šera a za tmy. Počítá s tím novela mysliveckého zákona, kterou teď v lednu 2020 poslalo ministerstvo zemědělství do připomínkového řízení.
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/divocaci-myslivci-lovu-odstrel-20200118.html
Více zde:

https://www.denik.cz/ekonomika/divocaci-myslivci-lovu-odstrel-20200118.html

 

Divočáci škodí nejrůznějšími způsoby:

https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/divoka-prasata-zpustosila-podebradske-jezero-20200204.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN