Úvodní stránka > Aktuality

Francie tlačí země EU k dohodě na zdanění nadnárodních společností

19.1.2022

Státy Evropské unie by se mohly na nových pravidlech pro zdanění nadnárodních podniků dohodnout do března 2022. Počítá s tím plán francouzského předsednictví, který na dnešním zasedání s kolegy z ostatních členských zemí prezentoval francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Některé státy chtějí, aby EU s přijetím směrnice počkala na přijetí globální dohody, dle které budou firmy platit daně tam, kde skutečně vydělávají. Zdroj:

https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/francie-tlaci-zeme-eu-k-dohode-na-zdaneni-nadnarodnich-spolecnosti/

 

Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (Ecofin) se v úterý 18. ledna poprvé zúčastnil Zbyněk Stanjura (ODS), český ministr financí. Po jednání odpovídal na otázky českých novinářů a podal informace k potenciálnímu zdanění nadnárodních firem. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3429998-jednani-o-zdaneni-nadnarodnich-firem-bude-v-eu-asi-jeste-slozite-odhaduje-ministr

 

Nadnárodní podniky by měly od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent. Oznámila to v pátek Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Dodala, že domluvené změny mezinárodního daňového systému odsouhlasilo 136 zemí a jurisdikcí, jež vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3383092-oecd-ohlasila-dosazeni-dohody-o-globalni-minimalni-dani-pro-nadnarodni-firmy

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN