Úvodní stránka > Aktuality

Guvernér ČNB Rusnok: Proinflační rizika jsou velmi silná. A zřejmě budou působit dlouho

1.10.2021

Guvernér ČNB Jiří Rusnok mj. ke zvýšení úrokových sazeb uvedl: „Pokud se ekonomika vrací k víceméně normálnímu výkonu, není důvod držet sazby tak nízko. To by přispívalo spíš k růstu nerovnováhy. Navíc když k tomu přičteme ten mimořádný inflační výhled, který v takovém rozsahu donedávna nikdo neočekával, tak musíme reagovat.“ Další informace jsou zde:

https://plus.rozhlas.cz/guverner-cnb-rusnok-proinflacni-rizika-jsou-velmi-silna-a-zrejme-budou-bohuzel-8588056

 

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Něco takového nepodnikla od května 1997, přitom se za posledních 24 let vždy spokojila s navýšením maximálně o čtvrtinu procentního bodu. Zřejmě reaguje na něco vážného. A úmysl nezměnila, ani když ji před radikálním krokem varovali mnozí včetně premiéra a ministryně financí. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/komentare/cnb-zvyseni-zakladni-urokove-sazby-inflace-komentar_2110021613_ern

 

Rozhodnutí bankovní rady České národní banky o výrazném zvýšení úrokové sazby vyvolalo na české politické scéně protichůdné reakce. Zatímco opoziční politici pozitivně kvitují, že se centrální banka zachovala jako nezávislá instituce, podle premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové kroky České národní banky poškodí ekonomiku, která právě nabírá dech po pandemii koronaviru. Další informace jsou zde:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cnb-urokova-sazba-zvyseni-ekonomika_2110011747_pat

 

Vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na twitteru ohledně zvýšení úrokových sazeb České národní banky je naprosto nekompetentní. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Schillerová mj. uvedla, že ČNB přehodila výhybku hospodářské politiky ČR na kolej typickou pro rozvojové země a zvolila cestu dražších úvěrů pro firmy či zdražení hypoték rodinám o tisíce korun měsíčně. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/jiri-rusnok-cnb-zvyseni-urokovych-sazeb-kritika-schillerova_2110031421_tzr

 

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN