Úvodní stránka > Aktuality

Hraboší kalamita pokračuje

14.8.2020

Škody způsobené hrabošem polním dosáhly v minulém roce téměř dvou miliard korun především v oblasti Moravy, Vysočiny a části Pardubického kraje. Hraboš v těchto lokalitách škodil i letos a kombinací agrotechnických opatření, cílenou aplikací rodenticidů a především díky silným dešťům se populace hraboše v těchto oblastech snížila na přijatelnou mez.

Letos dochází ke kulminaci v některých okresech Ústeckého a Středočeského kraje, které i přes deštivé období v květnu a červnu nadále trpí suchem, které pomáhá k vytvoření ideálních podmínek pro tohoto škůdce. Stejně jako v loňském roce se hraboš šíří především z refugií, kde nalezl dostatečnou ochranu před predátory. Na některých menších pozemcích obklopených krajinnými prvky, které jsou nejvýznamnějšími útočišti, dokonce stihl během krátké doby zlikvidovat veškerou úrodu.

Zemědělský svaz ČR vnímá současnou situaci, kdy je práh škodlivosti v některých oblastech překročen více než 12násobně za kritickou. Nejhorší situace je v severozápadní části republiky, ale počet aktivních nor hraboše polního narůstá i v dalších oblastech naší republiky a může přinést problémy se založením nových porostů. „Dlouhodobě jednáme s ministerstvem zemědělství při hledání systémového řešení, které by zemědělcům umožnilo účinně chránit úrodu,“ prohlásil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

V únoru ÚKZÚZ povolil aplikaci rodenticidu na plochu za předem daných podmínek. Přestože bylo provedeno 245 aplikací na povrch, nedošlo k žádným hromadným úhynům necílových organismů, čímž se potvrdily výsledky dlouhodobých odborných studií, věnujících se aplikaci přípravků s účinnou látkou fosfid zinečnatý.

Záznam z tiskové konference:

Po loňských škodách ve východní části republiky se hraboš přemnožil v severozápadní části naší republiky. Zemědělský svaz ČR pořádá tiskovou konferenci věnovanou škodám způsobeným tímto polním škůdcem a hledání systémového řešení pro ochranu úrody.

Zveřejnil(a) Zemědělský svaz ČR dne Čtvrtek 13. srpna 2020
Přílohy
tz-hrabos-srpen-2020.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN