Úvodní stránka > Aktuality

MF předloží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí

30.3.2020

Ministerstvo financí předloží vládě návrh na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, která je v současnosti ve výši 4 % z celkové kupní ceny. Součástí opatření je úprava v oblasti daňového uplatnění odpočtů z nově uzavíraných hypotečních úvěrů. Cílem je podpora trhu s nemovitostmi a z dlouhodobého hlediska zlepšení dostupnosti bydlení ve vlastním pro mladé lidi, kterým v okamžiku po nákupu domu či bytu zbyde více hotovosti.

"Se zrušením nabývací daně navrhnu pro všechny nově uzavřené hypotéky zrušit i daňové uplatnění odpočtů. Kupujícím zůstane více peněz než předtím a především je budou mít hned, ne až za dvacet či třicet let po splacení hypotéky. Ostatní, kdo již nabývací daň zaplatili, necháme odpočty uplatňovat dál. Nikdo tedy nepřijde zkrátka," vysvětluje záměr ministryně financí Alena Schillerová. "Dobře vím, že peníze dnes jsou důležitější než peníze zítra. V těžké době to platí dvojnásob," dodává.

"Našim návrhem odstraníme ne jednu, ale rovnou dvě nesystémové daňové výjimky, se kterými jsme se zavázali bojovat. Se samotnou daní zrušíme i povinnost podávat formuláře k dani z nabytí. S odpadnutím protivného papírování snížíme počty úředníků. Jde o pragmatické řešení, na kterém vydělá každý," dodává Alena Schillerová.

Aby se minimalizoval efekt nežádoucího zamrznutí trhu s nemovitostmi v následujících dnech, bude návrh MF opatřen retrospektivní účinností. Po dokončení legislativního procesu tak bude zákon účinný zpětně, a to k předem stanovenému datu. Toto datum bude oznámeno pravděpodobně v pondělí 30. března. Je to vyvěšeno na ministerském webu zde:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/mf-predlozi-navrh-na-zruseni-dane-z-naby-38023

 

 

Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN