Úvodní stránka > Aktuality

MZe: Informace pro české firmy ke vstupu zahraničních občanů do ČR za účelem zaměstnání v zemědělství a potravinářství

26.5.2020

MZe zpracovalo souhrn informací pro české podniky z oblasti zemědělství, které zaměstnávají pracovníky ze zahraničí:

  1. Od 26. 5. platí povolení vstupu do ČR pro občany EU za účelem ekonomické činnosti, sezónní pracovníky a pracovníky do potravinářství ze zemí mimo EU s platnými pobytovými tituly – viz odkaz Ministerstva zemědělství.
  2. Aktuálně je pro příjezd pracovníků z Ukrajiny do ČR kvůli zavřeným hranicím Slovenska a Polska možná cesta/transit pouze přes Maďarsko a Rakousko, a to POUZE pro držitele krátkodobých a dlouhodobých víz a automobilovou dopravou s maximálně 9 lidmi ve vozidle (mikrobusy). Přechod maďarských hranic je možný přes hraniční přechod Čop/Záhon, v jiných místech je třeba u krátkodobých víz zajistit povolení transitu dle informace ZÚ ČR Budapešť. Podmínky transitu přes Rakousko: viz stránky ZÚ ČR Vídeň.
  3. Pro vstup zahraničních pracovníků, kteří nemají platné potvrzení o absolvování testu na COVID dle bodu III./2. Ochranného opatření vlády ze dne 25. 5. 2020, do ČR je možné ve výjimečných případech požádat Ministerstvo zemědělství o potvrzení nezbytnosti příjezdu daného pracovníka a test absolvovat až v ČR.
  4. S ohledem na skončení nouzového stavu rozhodlo Ministerstvo vnitra o automatickém prodloužení krátkodobých pracovních víz o 60 dní do 16. 7. – viz odkaz Ministerstva vnitra dle jednotlivých kategorií data vydání/platnosti víz.
  5. Zahájení podávání nových žádostí na konzulátech dle aktuálních informací na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.
  6. V případě Ukrajiny, kde dne 22. 5. zahájilo činnost konzulární oddělení GK Lvov a otevření konzulárního oddělení na ZÚ v Kyjevě se předpokládá během následujících dnů, vyjednalo Ministerstvo zemědělství přednostní vyřizování sezónních krátkodobých a dlouhodobých víz pro sezónní pracovníky do zemědělství a potravinářství - viz odkaz Ministerstva zemědělství.

Bližší informace lze získat na tel. 221 812 468, 602 217 120.

Zdroj:

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/koronavirus/aktualni-informace-pro-ceske-firmy-ke-1.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN