Úvodní stránka > Aktuality

Ministr zemědělství Milek: Generační obměna v zemědělství je nutností, školy musí být pro studenty atraktivnější

25.4.2018

Tisková zpráva – Školní statek Opava, který slouží k praktické výuce studentů zemědělských oborů, dnes při výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje navštívil ministr zemědělství Jiří Milek. Hovořil o generační obměně a nutnosti zatraktivnit školy pro studenty.

Traktor, GPS navigace a jednoosý nosič nářadí patří mezi moderní učební pomůcky, které mohou využívat studenti Masarykovy střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Opava při své praxi. Škola je pořídila z dotací na zemědělské školství Ministerstva zemědělství (MZe).

„Loni jsme škole poskytli na nákup moderních pomůcek více než jeden a půl milionu korun. Letos má zažádáno o podobnou částku. Pokud chceme, aby v zemědělství pracovali mladí lidé, a my jsme tak měli zajištěnou generační obměnu, musíme školy zatraktivnit pro studenty a nabídnout jim k výuce moderní stroje a zařízení,“ řekl ministr zemědělství Milek. Se studenty se sešel na Školním statku Opava, kde mají praxi.

Zatraktivnit výuku zemědělských oborů je cílem pětiletého programu Centra odborné přípravy Ministerstva zemědělství, do kterého je zapojeno 30 středních a vyšších odborných škol z České republiky. Letos si celkem zažádaly o téměř 48 milionů korun. Chtějí za ně nakoupit stroje a zařízení, vybavení do laboratoří a další pomůcky pro daný zemědělský obor. Školy tak mohou získat například traktory, secí stroje, GPS navigace, drony nebo koně.

Praktickou výuku podporuje MZe programem Školní závody. Záměrem je propojit praxi a odborné vzdělávání formou spolupráce zemědělských, lesnických, potravinářských a veterinárních podniků se středními a vyššími odbornými školami. V roce 2017 MZe schválilo v tomto programu 81 žádostí za více než 7 milionů korun. V letošním roce bude příjem žádostí ukončen 31. května, očekáváme obdobný počet žádostí ve srovnatelné výši požadované dotace jako loni.

Při výjezdu vlády ministr Jiří Milek jednal i o stavu lesů napadených kůrovcem, navštívil také město Holčovice a obec Zátor.

Autor:

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN